Voeding flink duurder: groente en vlees stuwen inflatie

DEN HAAG - De inflatie is in april uitgekomen op 9,6% en dat is iets lager dan de 9,7% in maart. Dat meldt het CBS dinsdag. De prijsontwikkelingen van energie en brandstoffen drukten de inflatie, terwijl voedingsmiddelen duurder zijn geworden.

De prijzen van elektriciteit, gas en stadsverwarming hadden een neerwaarts effect op de inflatie. Energie was in april 136% duurder dan een jaar eerder, in maart was het verschil nog 157%.

Brandstoffen waren in april 24,8% duurder dan een jaar eerder, in maart waren ze nog 36,5% duurder. Het kabinet heeft de accijns op motorbrandstoffen voor de periode van 1 april tot en met 31 december verlaagd.

Voor 1 liter benzine werd in april gemiddeld 2,09 euro betaald, in maart was dat 2,29 euro. De gemiddelde prijs van 1 liter diesel daalde van 2,12 euro in maart naar 2 euro in april.

Voedingsmiddelen waren in april 8,5% duurder dan een jaar eerder, tegenover een verschil van 6,2% in maart. Vooral de prijs van vlees ging omhoog. De stijging op jaarbasis nam toe van 5,5% in maart naar 10,5% in april. Ook groenten, zuivelproducten en brood en granen werden duurder.





Laatste nieuws