Helft supermarktklanten scant producten zelf

AMSTELVEEN - In de loop van dit jaar maakt de helft van de supermarktklanten geen gebruik meer van een kassa waar een medewerker achter zit. Eind vorig jaar was het aantal klanten dat langs de kassa gaat al teruggelopen tot 55%. Dat blijkt uit gegevens die NU.nl heeft opgevraagd bij GfK.

"Boodschappen afrekenen bij de caissière staat onder druk", aldus Norman Buysse van marktonderzoeker GfK tegen Nu.nl. "Helemaal verdwijnen zal de kassa met medewerker erachter nog niet, maar op basis van de ontwikkelingen kiest dit jaar nog maar de helft van de mensen voor deze methode van afrekenen."

Zelfscannen tijdens het boodschappen doen of zelfscannen bij de kassa, de andere manieren om de boodschappen af te rekenen, nemen de rol van de traditionele kassa steeds verder over. "Zelfscannen tijdens het boodschappen doen groeide sinds 2020 fors, maar dat stabiliseert nu", aldus Buysse.

Met een scanner in je hand boodschappen doen, is niet altijd even praktisch, aldus Buysse. "Je hebt je handen niet vrij; je moet gelijktijdig vrij veel handelingen doen". Ongeveer een kwart van de mensen gebruikt deze methode tijdens het boodschappen doen. GfK verwacht dat dit zo blijft.

De groei zit vooral in het zelfscannen bij de kassa. Die manier van afrekenen nam in een jaar tijd toe tot bijna een vijfde van de supermarktbezoekers. "Het gaat dan vooral om de kleine mandjes met boodschappen", aldus Buysse.

Zelfscannen is vooral geliefd bij mensen onder de 30 jaar, meer dan een derde rekent op die manier af. 

 

Bron: Nu.nl





Laatste nieuws