Olijfolie: vergine of extra vergine?

19-05 06:05 | bron: FoodPro Network

BARENDRECHT - Olijfolie extra vergine is de beste kwaliteit olijfolie, van de eerste koude pers. Het wordt geroemd om de smaak en voedingsstoffen. De Italiaanse extra vergine olijfolie staat het beste bekend en is prijziger. Maar de kwaliteit en authenticiteit is niet eenvoudig te controleren. Alleen de echte kenners zouden aan smaak of geur informatie kunnen afleiden over de kwaliteit van de olijfolie. Hoe weet u zeker dat u de juiste kwaliteit inkoopt uit Italië, voor de juiste prijs? In dit artikel geven we advies over de monitoring van olijfolie extra vergine. Welke parameters onderzoekt u en welke beheersmaatregelen neemt u om voedselfraude te voorkomen?

Extra vergine olijfolie

Olijfolie mag 'extra vergine' heten als het een zuurgraad heeft van < 0,8% en als een organoleptische test  - een proeftest door een panel van gecertificeerde proevers - uitwijst dat de olijfolie in balans is. Als er sediment wordt gevonden in de olijfolie, mag u het alleen verkopen als ‘vergine’ en niet meer als ‘extra vergine’. Is de zuurgraad hoger, dan wordt de olijfolie geraffineerd, met verlies van geur en smaak en met gebruik van chemicaliën. Ook wordt olijfolie met een hogere zuurgraad regelmatig aangelengd met een klein percentage extra vergine olijfolie. Helaas verschijnt dit soort olijfolie soms toch nog met een extra vergine label in de supermarkt.

Hoe controleert u of de ingekochte olijfolie extra vergine is en bovendien uit Italië komt? Lees het hele artikel hier.

 

Bron: Eurofins - partner FoodPro Network





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
04 jul Duizenden klanten krijgen boodschappen niet geleverd door boerenprotesten
04 jul Albert Heijn opende vorige week 6 nieuwe winkels
04 jul Exact gaat horeca verder ontzorgen met overname Horeko
04 jul CBL: boodschappen in gevaar bij langdurige blokkades
04 jul Boeren blokkeren zeker zes distributiecentra van supermarkten
04 jul Ronald Prince per 1 september nieuwe voorzitter FNLI
04 jul Stappenplan Ketenborging
04 jul Beter houdbaarheidsbeheer in de sector van verse kant-en-klaar maaltijden
01 jul Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
01 jul Chocoladefabrieken stoppen productie na salmonella bij Barry Callebaut
01 jul Ben & Jerry's verontwaardigd over besluit om merk in Israël te verkopen
01 jul Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
01 jul Kees de Kat (CEO): FruitMasters wil naar meer inzicht in de keten
01 jul Whitepaper Allergenenmanagement
30 jun Jumbo opent 21ste winkel in België
30 jun Barry Callebaut legt productie in Wieze stil na ontdekking salmonella
30 jun Maaltijddienst Apetito getroffen door cyberaanval
30 jun 162 duizend bedrijven maakten gebruik van NOW-steunregeling
30 jun Hoe maak ik een monitoringsplan voor private label-producten?
30 jun Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
30 jun 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
29 jun Ook Leonardo DiCaprio investeert in kweekvlees
29 jun Nog eens voor 15 miljoen dollar kapitaal voor Imagindairy
29 jun Danone wil zuivelfabriek in het noorden van Spanje sluiten
29 jun Traceerbaarheid als sleutel tot succes in de foodbranche met KING ERP Online
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?