Zonnebloemolie terug in het schap maar wel twee keer zo duur

LEIDSCHENDAM - In de meeste supermarkten zijn de schappen weer redelijk gevuld met zonnebloemolie. Er zit ook geen limiet meer op het aantal flessen dat je mag kopen, maar die flessen zijn wel twee keer zo duur als voor de 'zonnebloemoliecrisis'. Dat is wel verklaarbaar, aldus brancheorganisatie MVO en supermarktkoepel CBL tegen Nu.nl.

"Er is nog steeds sprake van schaarste", aldus directeur Frans Claassen van MVO tegen Nu.nl. "Ook is een deel van de zonnebloemolie die nu toch uit Oekraïne komt, niet bewerkt. Dat moet dan alsnog gebeuren, wat leidt tot hogere kosten. En er zijn handelaren in het gat gesprongen. De olie die zij uit andere landen halen, verkopen ze nu tegen hoge prijzen."

Ook het feit dat Indonesië de export van palmolie heeft stopgezet zorgt voor prijsstijgingen. "Dat land is de grootste exporteur ter wereld van palmolie en palmolie is een alternatief voor zonnebloemolie." Volgens Claassen heeft de industrie altijd wel voorraad voor vier tot zes weken. "We hopen dat het verbod weer wordt opgeheven."

Ondertussen valt het mee hoeveel zonnebloemolie er toch nog uit het door oorlog geteisterde Oekraïne komt. "We dachten dat dat helemaal weg zou vallen. Het is wel fors teruggelopen, we krijgen 70 procent minder dan normaal, maar we rekenden op nul."

Ook supermarktkoepel CBL ziet dat er wel wat uit Oekraïne komt. "Het is zeker niet nul en er komt ook olie uit andere landen." Maar daarmee is het probleem niet opgelost. "Het blijft lastig." Omdat het aanbod lager is en er wel vraag is, drijft dat de prijs al op, aldus het CBL tegen Nu.nl.

De voorraden zonnebloemolie van de industrie zijn wel ver op. Die doen ook geen zaken met nieuwe handelaren. "De beschikbaarheid van biologische zonnebloemolie dat veel uit Oekraïne kwam, is nu echt een probleem", aldus Claassen.

Dat supermarkten geen maximum van één fles per klant hanteren, zal ook te maken hebben met dat de hamstergolf voorbij is. "Net als destijds met het wc-papier zullen mensen wel even genoeg op voorraad hebben," aldus Claassen tegen Nu.nl.





Laatste nieuws