Walmart: “lage prijzen zijn zeker nu belangrijk”

BENTONVILLE - Walmart doet het beter dan verwacht, ondanks de hoge brandstofprijzen, inflatie en logistieke uitdagingen in de toeleveringsketen. De Amerikaanse retailreus zit wel met grote voorraden, die alsmaar groter worden.

In het kwartaal tot eind april noteerde Walmart een omzet van 141,57 miljard dollar (134,79 miljard euro) tegenover 138,31 miljard dollar (131,52 miljard euro) een jaar eerder. Dit was meer dan analisten verwacht hadden. Consumenten kwamen terug in de winkels, maar kochten vooral prijsbewust en goedkopere voedingswaren. Grootverpakkingen melk werd bijvoorbeeld erg goed verkocht het afgelopen kwartaal.

Het prijsbewuste koopgedrag heeft wel zijn invloed op de marges. De nettowinst daalde tot 2,05 miljard dollar (1,95 miljard euro), vergeleken met 2,73 miljard dollar een jaar eerder. Dat is wel minder dan analisten verwachtten. De online verkopen stegen met 1%, al was dat wel 38% meer dan begin 2020.

Walmart wint momenteel marktaandeel in de boodschappencategorie, maar heeft in andere categorieën last van de hoge voorraadniveaus. Door de problemen in de toeleveringsketen en de hoge inflatie is Walmart extra veel gaan inkopen om lege schappen en sterke prijsstijgingen te vermijden, maar nu heeft Walmart een derde meer voorraad.

Veel seizoensitems bleven daarbij onverkocht en moest Walmart met kortingen of prijsverlagingen verkopen. CFO Brett Biggs gelooft niettemin dat Walmart die voorraden nog wel kwijtraakt wanneer het weer verbetert. Hij ziet het tweede kwartaal al goed starten, aldus CNBC.

Walmart wil nog het hele jaar inzetten op lage prijzen en het discountsegment, nu de inflatie en brandstofprijzen het leven voor veel consumenten duur maken. “Prijsleiderschap is vooral nu belangrijk en one-stop-shopping wordt meer dan alleen gemak”, aldus CEO Doug McMillon. De topman besteedt daarbij vooral aandacht aan goedkope voedingsmiddelen, al wordt het een evenwichtsoefening om lage prijzen te garanderen zonder de winst verder te laten dalen.





Laatste nieuws