Uber Eats test bezorgrobots in Los Angeles

LOS ANGELES - Uber Eats test zelfrijdende bezorgrobots in Los Angeles. De autonome bezorgrobots van twee verschillende robotbouwers zullen in diverse stadsdelen rondrijden. Voorlopig zal er nog wel een medewerker in de buurt blijven.

Uber Eats laat er geen gras over groeien en test twee bezorgrobots tegelijkertijd. Serve Robotics, een spin-out van Uber zelf, neemt korte ritten in West Hollywood voor zijn rekening. Motional, bouwer van zelfrijdende taxi’s, verzorgt leveringen over langere afstanden in Santa Monica. In het begin zal het aanbod wel beperkt blijven tot slechts een paar horecazaken.

Het maaltijdbezorgplatform start de tests om te kijken wat klanten enerzijds en handelaren anderzijds eigenlijk willen, maar ook om te leren wat zinvol is. Uber Eats hoopt dat de tests succesvol worden en dat het bedrijf over een aantal maanden kan gaan uitzoeken hoe de dienst op te schalen. Uber is bereid om hiervoor meerdere partnerships aan te gaan en zelfrijdende voertuigen werkelijk te integreren in het bezorgplatform, naast de fysieke koeriers.

Klanten in de testgebieden kunnen zelf kiezen of ze een robot voor de deur willen. Wanneer de robot ter plaatse is, krijgen ze in de app de vraag om er naartoe te gaan. Met een code op hun telefoon kunnen ze het voertuig ontgrendelen en het eten uit de laadruimte halen. 

Er zijn nog wel een aantal praktische obstakels. De zelfrijdende robots mogen in Los Angeles nog niet alleen op pad. Er zal dus altijd een veiligheidsbestuurder meegaan, die waar nodig kan ingrijpen. Ook mogen de autonome voertuigen in principe geen fooien of betalingen aannemen. Wanneer mensen toch fooien geven, zal Uber Eats het bedrag terugstorten.





Laatste nieuws