Groen licht voor The Chocolate Factory in Veghel

VEGHEL - De voorbereiding voor de realisatie van The Chocolate Factory (TCF) in de NPF Toren op de Noordkade in Veghel kan van start. Samen met initiatiefnemer Stichting Werk en Leren hebben Noordkade Ontwikkeling (Van de Ven), gemeente Veghel en provincie Noord-Brabant de afgelopen maanden gewerkt aan de opzet voor de organisatie en de financiële constructie.

Met een lening van de provincie, een eerder toegekende Europese subsidie van €2,4 miljoen, bijdragen van de gemeente en een aantal ondernemers en onderwijspartners in Meierijstad, kan de initiatiefnemer de unieke leerwerkomgeving nu echt gaan realiseren. Op 17 mei vond de symbolische eerste handeling plaats. Gedeputeerden Van Gruijthuijsen en Smeulders, initiatiefnemer Henk Maas, wethouders Coby van der Pas en Jan Goijaarts, Stefan van de Ven (Noordkade ontwikkeling) , Peer van Summeren en Anita O‘Connor (van respectievelijk Leijgraaf en VO Veghel) en Trinette Stolle en Eus de Haas (van respectievelijk Friesland Campina en Vinci Energies) legden de eerste (chocolade)stenen. Ook de betrokken partners uit het onderwijs, het bedrijfsleven, Circular Food Center en ontwikkelaar van de Ven en waren aanwezig om dit mee te vieren.

Wethouder Coby van der Pas: ”Geweldig dat we nu verder kunnen met de ontwikkeling van TCF. Met de realisatie hiervan ligt er een geweldige kans om iets unieks te doen in Meierijstad Deze hybride leeromgeving op een bijzondere locatie is een prachtige aanwinst. Jongeren kunnen hier hun talenten ontwikkelen, zodat ze straks een betere kans hebben op de arbeidsmarkt en een baan kunnen vinden die bij hen past. We zijn blij en trots dat dit nu, met de samenwerking van de initiatiefnemer, de Provincie, van de Ven, de onderwijspartners en het bedrijfsleven en de ondernemers, ook echt gaat gebeuren!”

Innovatieve hotspot

Het gezamenlijke project richt zich op het bieden van een innovatieve plek ten behoeve van ervaringsgericht leren, - ontwikkelen en - werken. Techniekonderwijs speelt een hoofdrol. Het project draagt bij aan de vakbekwaamheid van jonge technici, die zo beter toegerust worden voor hun vak en loopbaan. Het is ook bedoeld om de belangstelling van leerlingen en studenten voor de maakindustrie en technische beroepen te stimuleren. Deze innovatie wordt gecombineerd met een attractie waardoor een nieuwe hotspot ontstaat op de Noordkade en zoveel mogelijk mensen geïnteresseerd kunnen raken in techniek. Daarnaast draagt dit project ook bij aan de naamsbekendheid van Meierijstad (en de regio) en aantrekkingskracht voor jong talent. Henk Maas, initiatiefnemer Stichting Werk en Leren: Een Publiek-Private samenwerking met de Overheid, Ondernemers en Onderwijs waarbij we kinderen gaan verleiden voor techniek en technologie door met de meest wonderlijke machines de heerlijkste chocolade producten te mogen maken en het meest bijzonder is nog dat deze toren straks door leerlingen van Praktijkonderwijs, VMBO, MBO en HBO/WO gerund zal worden. Leren in een context-rijke omgeving.

Cultuur, food en techniek

In Meierijstad wordt al geruime tijd gewerkt aan dit hybride leer-werk-initiatief. Het is een initiatief van Maas Leerfabrieken in de NPF-toren van de Noordkade. Stichting WerkEnLeren, de bedrijven VINCI Energies/Actemium, Vanderlande, Bouwbedrijf van de Ven, Agrifirm, QING, Friesland Campina, Mars, Stichting Platform Ondernemend Meierijstad (POM), de onderwijspartners ROC De Leijgraaf, Elde College, Zwijsen college en Fioretti College en gemeente Meierijstad ondertekenden hiervoor eerder al een samenwerkingsovereenkomst. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen van Economie, Financiën, Kennis- en Talentontwikkeling: “De huidige krapte op de arbeidsmarkt laat des te meer zien hoe hard we al het talent nodig hebben in onze provincie. In The Chocolate Factory krijgen leerlingen tijdens hun opleiding al te maken met de beroepspraktijk en worden ze op nieuwe manieren klaargestoomd op het werkende leven. Samen met bedrijven komen de leerlingen tot nieuwe inzichten, technieken en vaardigheden die we kunnen gebruiken op weg naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem."

“Dit is een mooie aanwinst voor het erfgoedcomplex de Noordkade in Veghel. En natuurlijk ook voor de hele provincie. We hebben willen Brabant voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek laten zijn. Om te wonen, werken en te recreëren. The Chocolate Factory, die mede mogelijk wordt gemaakt dankzij een lening van ons Ontwikkelbedrijf, draagt dankzij het vernieuwend recreatief concept bij aan deze ambitie. Kortom, ik ben blij dat dit erfgoedcomplex zo wordt herbestemd en dat we een aansprekende aanvulling doen op het Brabantse vrijetijdsaanbod”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Vrije tijd, Cultuur, Sport & Erfgoed en Ontwikkelbedrijf.

 

Bron: Provincie Noord-Brabant





Laatste nieuws