Indonesië heeft exportstop palmolie weer op

JAKARTA - Indonesië gaat de export van palmolie vanaf maandag 23 mei weer toestaan. Dat heeft president Widodo gezegd in een online briefing. Het lokale aanbod en prijzen op de binnenlandse markt zijn verbeterd en het opheffen van het exportverbod is ook in het belang van de 17 miljoen arbeiders in de Indonesische palmolieindustrie, aldus Widodo. Dat meldt Bloomberg.

Het Indonesische verbod op de uitvoer van palmolie werd op 28 april ingesteld. Dat gebeurde in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Door de oorlog wordt de export van zonnebloemolie sterk belemmerd en bestaat er een wereldwijd tekort aan zonnebloemolie. Palmolie wordt als alternatief gebruikt en daardoor gingen de prijzen van palmolie ook flink omhoog.

De Indonesische regering heeft al sinds december moeite om de prijzen onder controle te houden en de lokale voorraden voor palmolie veilig te stellen. Er werden al een reeks maatregelen getroffen variërend van prijsplafonds tot exportbeperkingen en contante uitkeringen voor huishoudens en handelaren. Het lukte daarmee echter niet de prijzen te verlagen.

De opheffing van het exportverbod voor palmolie komt nadat honderden boeren zich hadden verzameld om te protesteren tegen de maatregel.





Laatste nieuws