De food supply chain: van papier tot digitaal in het vizier

ROTTERDAM - De documentatie in de voedselvoorzieningsketen is grotendeels vastgelegd op papier, wat de traceerbaarheid moeilijk maakt. Door processen te digitaliseren kunnen we de traceerbaarheid verbeteren en daarmee voedselverspilling tegengaan. De consument krijgt hierdoor ook meer vertrouwen in het voedsel dat hij/zij koopt.

In 2021 startte LRQA samen met SecQuAL (Secure Quality Assured Logistics for Digital Food Ecosystems) een project om voedsel in real time te kunnen traceren, te volgen en te controleren door middel van digitalisering en het gebruik van block chain-technologieën. SecQual is een consortium van 11 organisaties. Het brengt deskundigen op het gebied van technologie, software, voedselproductie, regulering van de toeleveringsketen en assurance samen. Samen werken wij aan het project met als doel het hele voedselecosysteem inzicht te verschaffen in de herkomst van producten op een veel grotere schaal dan met de huidige normen het geval is. Het vermogen om risico's te beheren zal hiermee aanzienlijk verbeteren.

De bezorgdheid van de consument neemt toe

De bezorgdheid van de consument over de herkomst, de veiligheid en de verspilling van voedsel neemt al jaren enorm toe. Dat betekent dat traceerbaarheid en de mogelijkheid om de toeleveringsketen in beeld te hebben van essentieel belang zijn. Digitalisering van de voedselvoorzieningsketen, in combinatie met intuïtieve normen, kan de consument vertrouwen geven in de kwaliteit en de herkomst van de producten. Daarnaast kan digitalisering bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling in het algemeen.

De voedselvoorzieningsketen is echter uiterst complex, met name die voor varkensvlees. Door de aard van het proces "van boer tot bord" kan het een hele uitdaging zijn om een product in een supermarkt terug te traceren tot een specifiek dier of bedrijf. In vergelijking met andere sectoren heeft de voedselvoorzieningsketen een achterstand op het gebied van digitalisering en wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van papieren processen.

SecQuAL, onder leiding LRQA, zal het ecosysteem "van boer tot bord" het digitale tijdperk binnenloodsen dankzij het proefproject dat wordt geleid door de varkensvleesindustrie en een partnerschap in de verse producten industrie. Met behulp van smart etiketten en technologieën zal voedsel in realtime kunnen worden getraceerd en gecontroleerd, zal de houdbaarheid nauwkeuriger kunnen worden voorspeld en zal voedselverspilling kunnen worden beperkt. Het beter traceren van voedsel zal ook helpen om de CO2-voetafdruk nauwkeurig te kunnen berekenen.

Door gebruik te maken van hardware zoals next generation biosensing smart tags en bijbehorende apparaten, zullen bestaande operationele processen rond het verpakken van varkensvlees, voorraadbeheer, voedselveiligheid, nalevingscontrole en logistiek aanzienlijk vereenvoudigen. De onderliggende data worden opslagen op een blockchain zodat deze informatie veilig en ongewijzigd blijft.

Ook komt er een platform dat de leden van de toeleveringsketen een op maat gemaakte dashboardinterface biedt om relevante gegevens te raadplegen en te analyseren. Dit opent de deur naar een data gestuurde en voorspellende benadering van risicobepaling en -beheer, waardoor middelen gericht kunnen worden ingezet om de meest prominente problemen in de toeleveringsketen aan te pakken.

Wat houdt het project in?

Het SecQuAL-project ging in 2021 van start en werd gefinancierd door de Made Smarter Innovation Challenge van UK Research and Innovation. Het consortium, dat naar verwachting in maart 2023 paraat zal zijn, wil de prestaties van het voedselecosysteem verbeteren om verspilling tegen te gaan en inefficiënties in de toeleveringsketen aan het licht te brengen.

SecQuAL volgt een tweeledige aanpak: de technologie wordt in het hart van de toeleveringsketen geplaatst om een digitaal systeem voor de traceerbaarheid van levensmiddelen tot stand te brengen, en er wordt gebruik gemaakt van sensortechnologie om de versheid van de producten te controleren.

Met behulp van blockchain-technologie zal het traceerbaarheidssysteem end-to-end-tracering van boer tot bord mogelijk maken. Niet alleen de belangrijkste stakeholders in de toeleveringsketen krijgen zo gemakkelijker toegang tot de informatie, maar ook consumenten kunnen het traject van het product en de bron van herkomst bekijken, wat uiteindelijk het consumentenvertrouwen zal vergroten. Inefficiënties zoals vertragingen en opslagplaatsen kunnen worden geïdentificeerd om de CO2-voetafdruk te helpen verkleinen, en er zal op afstand regelgevend toezicht worden uitgeoefend op de praktijken in de toeleveringsketen.

Slimme sensortechnologie die op het etiket van het product is gedrukt, zal de versheid van het product bewaken door het gasniveau in de verpakking te meten, zo kan de houdbaarheid nauwkeuriger worden voorspeld.

Om te zorgen dat alle nieuw ontwikkelde hardware- en softwaretechnologie deze in de hele toeleveringsketen betrouwbare en geldige data produceert, houdt LRQA toezicht. LRQA leidt het consortium en levert expertise op het gebied van risicobeheer van cyberbeveiliging om ervoor te zorgen dat de digitalisering van de toeleveringsketen wordt beschermd en alle informatie veilig blijft. Ook zien we toe op dat de hardware die de informatie verzamelt wordt beschermd tegen cyberdreigingen.

Ian Gardner, Senior Account Technology Leader bij IBM - een medelid van SecQuAL legt uit: "De schaal van de end-to-end supply chain en het volume van de producten die er doorheen gaan, maakt het in kaart brengen van het supply chain proces cruciaal voor het succes van het project. Het is een snelle omgeving die 24/7 draait.  Door dit proces te digitaliseren komen data centraal te staan, wat betekent dat cyberveiligheid van cruciaal belang wordt om de betrouwbaarheid, geldigheid en veiligheid van het proces te waarborgen."

De toekomst

Nu het concept en de technologie zijn vastgesteld, gaat het project de proof-of-conceptfase in waarin de technologie wordt getest in twee verschillende food supply chains; varkensvlees en verse producten.

Martijn Sterkenburg, Digital Innovation Specialist bij LRQA en SecQuAL Project Manager, legt uit: "Tijdens de pilot-demonstratiefase zal het voedselecosysteem het digitale tijdperk binnentreden en zullen de voordelen die digitale technologie kan bieden aan de toeleveringsketen tot leven komen. Het leveren van een geavanceerde technologie in dit complexe netwerk is nog nooit eerder gedaan, en we zijn enthousiast om de resultaten en leerervaringen van dit vooruitstrevende initiatief te ontdekken."

 

Bron: LRQA - partner FoodPro Network





Laatste nieuws