Ben & Jerry's verontwaardigd over besluit om merk in Israël te verkopen

TEL AVIV - Ben & Jerry's is het niet eens met het besluit van moederbedrijf Unilever om het ijsmerk in Israël te verkopen. Het bedrijf wordt verkocht aan Avi Zinger, eigenaar van branchegenoot American Quality. Door de verkoop blijft Ben & Jerry's onder de Hebreeuwse en Arabische naam toch beschikbaar in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied.

Het ijsmerk laat via Twitter weten dat het niet achter het besluit van Unilever staat. Ben & Jerry's, dat een activistisch imago heeft, haalde het ijs eerder van de Israëlische markt omdat de verkoop in de nederzettingen in Palestijns gebied niet past bij de normen en waarden van het bedrijf. Dat leidde weer tot reactie van veel Israëliërs, die het merk in meerdere landen probeerden te boycotten.

Ben & Jerry's is het nog steeds niet eens met de nederzettingenpolitiek, zo stelt het in een tweet. Maar het lijkt zich wel bij het besluit van Unilever neer te leggen. Ben & Jerry's benadrukt dat het merk in Israël door de overname volledig in handen is van en gerund wordt door American Quality.

Het ijsmerk had bij de overname door Unilever in 2000 bedongen dat het zijn eigen koers mocht blijven varen op het gebied van zijn sociale missie. Unilever werd daarbij primair verantwoordelijk voor financiële en operationele beslissingen. Volgens Unilever is Ben & Jerry's alleen in Israël verkocht. Unilever blijft wel eigenaar van Ben & Jerry's in andere landen.





Laatste nieuws