ABN AMRO: Prijsstijgingen voedsel duren voorlopig nog voort

AMSTERDAM - Voedsel is in juni 11,2% duurder dan een jaar geleden. Deze ongekende prijsstijging is het gevolg van hogere energie- en grondstofkosten voor ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie. ABN AMRO verwacht dat de prijstoename nog niet ten einde is, maar dat in 2023 dalende consumentenbestedingen de stijging zullen afvlakken.

"In juni lagen de prijzen van voedsel 11,2% hoger dan vorig jaar, zo maakte het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) onlangs bekend. De vleesprijzen in de supermarkt stegen het hardst met gemiddeld 16% en de zuivelprijzen namen met 15% toe. Huishoudens geven zo’n 13% van hun inkomen uit aan voedsel, 4.440 euro per huishouden. Het grootste deel daarvan gaat naar vlees, bestaande uit kalfs-, varkens- en pluimveevlees. Een belangrijk ander deel gaat naar zuivel en eieren. Deze dierlijke producten zorgen voor een derde van de totale uitgaven aan voedsel. Een prijsstijging voor deze producten zorgt dan ook snel voor een duurder boodschappenmandje. Niet alleen vlees en zuivel nemen in prijs toe. Over de hele linie is een stijging te zien, waarbij fruit en groente met respectievelijk 7 en 10% nog het minst hard stijgen," aldus ABN AMRO. 

De inflatie is het gevolg van hogere kosten op veel verschillende fronten. Zo liggen de grondstofprijzen en energieprijzen hoog, is transport duur, wordt arbeid kostbaarder en neemt de prijs van verpakkingsmiddelen toe. De combinatie van deze prijsstijgingen leidt tot duurdere levensmiddelen, waardoor een supermarktbezoek een groter beslag legt op de portemonnee van de consument.

Achter deze prijsstijgingen liggen verschillende crises, zoals de Oekraïne-oorlog, klimaatverandering en tekorten als gevolg van de coronapandemie. Deze crises zullen tot zeker begin volgend jaar dominant blijven in de prijsontwikkeling. Naar 2023 toe zorgen lagere bestedingen in Nederland en belangrijke afzetlanden naar verwachting voor een lagere vraag en daarmee voor prijsdruk, waardoor de prijsstijgingen kunnen afvlakken.

Klimaatverandering en extremere weersomstandigheden zorgen niet alleen nu, maar juist ook op de lange termijn voor volatiliteit in de prijsvorming van grondstoffen, waarbij de algehele trend naar verwachting omhoog is. Daar komt nog eens bij dat door verduurzaming in de voedselketen de kosten voor ondernemers toenemen. Klimaatverandering en verduurzaming zullen dus de komende jaren voor blijvende opwaartse druk op de voedselprijzen zorgen.

Bekijk de hele analyse van ABN AMRO

 

Bron: ABN AMRO





Laatste nieuws