Hoge inflatie heeft invloed op inkoopcontract van supermarkt met producent

AMSTERDAM - Door de hoge inflatie sluiten supermarkten en voedingsproducenten momenteel contracten af over korte periodes. Daarnaast wordt er gewerkt met clausules waardoor producenten kostenstijgingen voor energie, transport en grondstoffen een-op-een kunnen doorberekenen aan de supermarkt. Dat meldt het FD. 

Supermarkten en producenten maken normaal gesproken één keer per jaar prijsafspraken. Nu gebeurt dat vaker. Supermarkten vragen ook meer inzicht in de factoren die tot prijsverhogingen leiden. De supermarkten willen exact weten hoe een prijsstijging van een grondstof of de energieprijs de kostprijs van een product beïnvloed. Ook willen ze afspraken maken dat de inkoopprijs mee daalt wanneer een grondstof weer goedkoper wordt.

Sommige marktanalisten voorzien dat de supermarktprijzen door de kortlopende contracten meer schommelen en mee gaan bewegen met de prijsbeweging van grondstoffen, energie en arbeid. Econoom Sebastiaan Schreijen van de Rabobank betwijfelt dat. "De consumentenprijzen zijn de afgelopen 20 jaar eigenlijk alleen maar gestegen, ondanks de nodige schommelingen in productiekosten. Serieuze prijsdalingen zijn er nauwelijks geweest en kwamen er eigenlijk alleen wanneer supermarkten een prijzenoorlog ontketenden," aldus Schreijen tegen het FD.

 





Laatste nieuws