Loonstijging nog steeds op historisch hoog niveau

DEN HAAG - De lonen zijn afgelopen maand met 3,4% gestegen. De gemiddelde loonstijging is daarmee iets afgezwakt ten opzichte van mei en juni, maar ligt nog steeds op het hoogste niveau in bijna veertien jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN.

"De afzwakking is slechts incidenteel. We hebben in totaal achthonderd cao's, waarvan er dit jaar ongeveer vijfhonderd worden vernieuwd. Afgelopen maand zaten er een aantal afspraken tussen met een lagere loonstijging", aldus een woordvoerder.

De werkgeversvereniging benadrukt dat er over de hele linie nog steeds sprake is van een opwaartse trend. "Dat is al anderhalf jaar zo en ook in juli zitten we op een hoog niveau. De laatste keer dat de lonen met 3,4% zijn gestegen, was in oktober 2008."

AWVN wil geen voorspellingen doen voor de komende maanden. "Het is lastig te zeggen hoe ver dit doorgaat, aangezien de loonstijging op een historisch hoog niveau zit. Die trend zal voorlopig nog wel even doorzetten, tenzij de wereldeconomie instort."

De gemiddelde loonstijging over de eerste zeven maanden van dit jaar ligt momenteel op 3,2%. De lonen zijn het meest gestegen in het onderwijs (+3,5%), de papierindustrie (+3,3%), de industrie (+3,25%) en het vervoer (+3,24%). Maar ook bij de overheid, de bouw en detailhandel stegen de lonen. In de laatste drie sectoren zijn de lonen met gemiddeld 3,2% gestegen.





Laatste nieuws