Meer Nederlandse friet naar Colombia

AMSTERDAM - De afzet van Nederlandse friet naar Colombia bedroeg bijna 43.600 ton in 2021. De afzet nam met 46% toe in vergelijking tot 2020. In 2018 heeft Colombia antidumpingheffingen ingevoerd op diepvriesfrites uit Nederland, België en Duitsland. Deze heffing is via de European Potato Processors’ Association echter met succes aangevochten.

Er loopt nog wel een antidumpingheffingsprocedure vanuit Colombia. De Europese Unie heeft dat aangevochten bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Tijdens deze procedure staan de invoerrechten naar Colombia nog niet volledig op nul. Per fabrikant is een aantal opslagen bepaald. Een aantal fabrikanten van aardappelproducten is nog in afwachting van de uitkomst van een lopend proces.

Ook in Brazilië is een antidumpingheffing op frites vanuit de EU van kracht. De afzet van bevroren aardappelproducten uit Nederland naar Brazilië is daardoor in twee jaar tijd bijna gehalveerd. In 2021 bedroeg de afzet nog bijna 21.000 ton tegen bijna 41.000 ton in 2019. De Nederlandse export naar Brazilië is ook minder geworden doordat de lokale productiecapaciteit is gegroeid.

Drie jaar geleden heeft het Amerikaanse bedrijf J.S. Simplot een fabriek in gebruik genomen in Argentinië. Het bedrijf zal 120.000 ton diepgevroren voorgebakken aardappelen per jaar produceren en 70% daarvan is bestemd voor export, voornamelijk naar Brazilië. Daarnaast zette het Amerikaanse Lamb Weston in 2021 een Argentijnse joint venture op waarmee jaarlijks circa 70.000 ton wordt geproduceerd.





Laatste nieuws