De juiste choreografie. Hoe vertaal jij doelstellingen naar een ERP-strategie?

04-08 06:03 | bron: FoodPro Network

EINDHOVEN - Complex maar krachtig: dat is de essentie van de tango. Maar ook van jouw ERP-project, als je het tenminste goed aanpakt. Hoe zorgt jij ervoor dat je geen valse noot raakt bij de keuze en implementatie van uw ERP-systeem? Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat dit een hele choreografie vereist: van het bepalen van de bedrijfsdoelstellingen en de scope tot het kiezen van het juiste ERP-product en de juiste partner. Maar jij hoeft ons niet op ons woord te geloven: we hebben ook onze klanten om hun mening gevraagd. Want iedereen weet dat je met twee moet zijn om de tango te dansen!

Stem jouw ERP-strategie af op het ritme van jouw bedrijfsdoelstellingen 

Om te beginnen is het belangrijk dat je het juiste ritme kiest. Een ERP-project is een intensief en moeizaam proces. Je kunt dus maar beter alle prioriteiten goed op een rijtje hebben voordat je ermee aan de slag gaat. Het is een goed idee om eerst een aantal vragen te beantwoorden voordat je jouw dansschoenen aantrekt en voorzichtig de eerste pasjes zet:

  • Welke bedrijfsdoelstellingen moet jouw ERP-strategie helpen verwezenlijken?
    Het begint allemaal met de "waarom"-vraag: waarom doe je dit? Want hoe graag we dit soort projecten ook aanpakken, we zijn ervan overtuigd dat je dit niet zomaar voor de lol doet. Op welke manier zal het nieuwe ERP-systeem jouw bedrijf vooruithelpen? Zodra daar duidelijkheid over is, wordt het gemakkelijker om iedereen over de streep te trekken, van het hoger management tot de medewerkers op de werkvloer die hun manier van werken zullen moeten aanpassen.

Quote BFG NL

  • Welke zaken zijn essentieel en welke zijn “nice-to-have”?
    Je moet uitzoeken wat jouw bedrijf onderscheidt van de concurrentie en hoe ERP jou kan helpen om een nog grotere voorsprong te krijgen. Dat moet jouw focus zijn en blijven tijdens het hele project: wordt mijn bedrijf hier beter van? Vervolgens moet je het grootste deel van jouw middelen daarop inzetten. Het is belangrijk dat ke dit voor ogen houdt, anders kom je gegarandeerd op een zijspoor terecht.
  • Hoe kan je het management warm maken en houden voor het project?
    Hoewel het management niet betrokken zal zijn bij de dagelijkse opvolging zodra het ERP-project van start gaat, is het belangrijk dat het mee aan de knoppen zit. Vooral in het begin is hun inbreng belangrijk om de bedrijfsdoelstellingen duidelijk te definiëren en hun langetermijnvisie te delen (m.a.w. "Waar wil het bedrijf naartoe in de komende 10-15 jaar?"). Het zou echter een grote fout zijn om het management na deze eerste fase buiten het project te houden. Een ERP-project heeft een lange looptijd en kent meerdere ups en downs. Zorg er dus voor dat het management regelmatig op de hoogte wordt gehouden. Zo komen ze niet voor verrassingen te staan. Het management kan trouwens een grote hulp zijn om de scope onder controle te houden, dus maak hier gebruik van!

NL - 5 main reasons why ERP projects fall out of step

Door elk van deze redenen kan uw ERP-project uit de toon vallen. De oplossing? Neem de tijd om jouw bedrijfsdoelstellingen duidelijk te definiëren!

We hebben meer interessante feiten en cijfers op een rijtje gezet
Raadpleeg ze hier GRATIS

Uw ERP-stappen afstemmen met het management en jouw teamleden

Om de dans te openen en jouw bedrijfsdoelstellingen te bepalen, moet je eerst het hoger management aan boord krijgen. Zij zullen de toon zetten en het ERP-project in een duidelijke richting sturen. Daarnaast spelen zij een belangrijke rol in het selectieproces, maar daar zullen we het later nog over hebben. Met de steun van het management, heb je de strijd al half gewonnen.

Tijdens de implementatie zullen de operationele managers de maat aangeven. Omdat de bedrijfsdoelstellingen vooraf zijn vastgelegd, kunnen zij het project dirigeren zonder de gemoederen hoog te laten oplopen. Zij zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de scope en het budget, werken nauw samen met de geselecteerde partner en zorgen ervoor dat het hoger management steeds op de hoogte blijft van de voortgang.

Nog een reden om het management erbij te betrekken, is dat zij ervoor zorgen dat alle verschillende visies op elkaar zijn afgestemd. Door het ERP-project te koppelen aan duidelijke bedrijfsdoelstellingen die zinvol zijn voor alle betrokkenen, zal je tijdens het proces minder weerstand ondervinden. Vergeet niet dat je jouw mensen vraagt om hun manier van werken te veranderen... dus het minste wat je dan kunt doen is hen vertellen waarom dit nodig is.

Wil je jouw bedrijfsdoelstellingen bepalen en de eerste stappen zetten in uw ERP-traject? Dan heb je een Solution Assessment nodig.

Vind het juiste ritme: bepaal de scope, en houd jezelf eraan

Zodra de doelstellingen vastliggen, kunnen we het over de processen hebben. Welke bedrijfsprocessen moet je aanpakken, en welke kan je beter links laten liggen? Uit ervaring weten we dat je jezelf één vraag moet stellen:

Maakt het proces het verschil voor mijn bedrijf of heeft het slechts een ondersteunende functie?

Een logistiek bedrijf zal bijvoorbeeld een duidelijk overzicht nodig hebben van de toeleveringsketen, maar ook automatisering om dit proces te versnellen. Als u daarmee het verschil kunnen maken, zal het zinvol zijn dat u dit als criterium gebruikt om uw ERP-pakket te selecteren. Omgekeerd is Facturatie een universeel ondersteunend proces. Elk bedrijf moet immers betaald worden. En welk ERP-systeem u ook kiest, facturatie zal erin zitten. Dus waarom zou u tijd en middelen investeren in extra maatwerk?

_T2T chapter 1 - Quote Koppert

Begrijp ons niet verkeerd: maatwerk is niet per definitie een slecht idee. Soms loont het de moeite om uw ERP aan te passen aan jouw specifieke behoeften, bijvoorbeeld met een oplossing op maat of door een app van derden te integreren. Allesomvattende ERP-systemen zijn een mythe. Eén software die alles kan? Was het maar waar! Maar wij geloven ook niet in een eindeloze lappendeken van best-in-class oplossingen. Zoals zo vaak het geval is, ligt de waarheid dus ergens in het midden. En daar willen we graag samen met jou naartoe werken.

Mogen we deze dans van jou?

Cegeka en Microsoft Dynamics 365: daar zit muziek in! Neem contact op en werk samen met ons aan de choreografie van uw ERP-traject.

Two to Tango: een ERP-project doe je niet alleen

Om een ERP-project met succes op te starten en af te ronden, heb je een betrouwbare partner nodig. Ontdek samen met ons en onze klanten de vele aspecten van ERP, waarbij we een echt partnerschap aangaan. Dit ontdekt je in het eerste seizoen: de volledige choreografie om een ERP-strategie op te zetten.

Ontdek het eerste seizoen

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
08 aug Redactie FoodPro Network gesloten van 8 t/m 19 augustus
05 aug Voedselprijzen dalen hard na graandeal
05 aug Tony's Chocolonely kan dit jaar geen chocoladeletters maken door salmonella bij Barry Callebaut
05 aug Meer omzet en lagere winst voor Kellogg
05 aug Lotus Bakeries wil nieuwe speculoosfabriek bouwen in Thailand
05 aug Zeeuwse aardappelen en uien hebben last van extreme droogte
05 aug Duitse start-up wil cacaoloze chocolade produceren
05 aug BRCGS Food Safety Issue 9: focus op cultuur en voortdurende verbetering
04 aug Unilever bevriest uitbetalingen aan Ben & Jerry's
04 aug Pluimveevlees heeft in 2031 aandeel van 47% in wereldwijde vleesmarkt
04 aug Inflatie op hoogste niveau sinds 1975
04 aug Cosun Beet Company wil in 2023 zelf biologische suiker produceren
04 aug Whitepaper - Hoe reduceer ik het gebruik van plastic in mijn verpakkingen?
04 aug De juiste choreografie. Hoe vertaal jij doelstellingen naar een ERP-strategie?
03 aug Meer omzet voor Oatly
03 aug Just Eat Takeaway schrijft miljarden af op Grubhub
03 aug Prijsverhoging Douwe Egberts minder dan 1 cent per kopje
03 aug Van wangedrag beschuldigde manager van moederbedrijf Thuisbezorgd kan blijven
03 aug Traceerbaarheid als sleutel tot succes in de foodbranche met KING ERP Online
03 aug Whitepaper Dioxines
02 aug Thuisbezorgd experimenteert met flitsbezorgen uit eigen supermarkt
02 aug Conflict tussen Ben & Jerry's en Unilever is nog niet opgelost
02 aug Chinese KFC verkoopt alles behalve de veren van kippen door hoge inflatie
02 aug KTBA blijft investeren in groei
02 aug Hogere omzet en lagere winst voor Lamb Weston
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?