Inflatie op hoogste niveau sinds 1975

DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in juli uitgekomen op 10,3%. Het is voor het eerst sinds 1975 dat de inflatie boven de 10% ligt, meldt het CBS vandaag.

Met name energie werd vorige maand duurder met een stijging van meer dan 100% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Het statistiekbureau kijkt daarbij naar de prijzen van nieuwe energiecontracten. Op 1 juli ging de verlaging van de btw op energie in. Desondanks steeg de prijs met 108% ten opzichte van een jaar eerder.

Ook voeding was flink duurder dan een jaar geleden. Volgens het CBS kostte een mandje boodschappen in juli gemiddeld 12,3% meer dan een jaar eerder. "Graanproducten, zuivelproducten en suiker en zoetwaren, waaronder ijs, droegen het meest bij aan deze ontwikkeling."

"In zekere zin heeft het hoge cijfer dezelfde oorzaak als destijds", aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Het heeft allebei de keren te maken met energie. Toen met de olieboycot, nu met het gas."

Ook de huren zorgden ervoor dat het algehele prijspeil zo sterk opliep. "De huren zijn vorig jaar overwegend niet verhoogd in verband met de coronacrisis", aldus Van Mulligen. "Nu is dat weer wel gebeurd en dat weegt zwaar mee in het totale cijfer." 

Vorige week meldde het CBS al dat de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenmethode was opgelopen tot 11,6%.





Laatste nieuws