Europese Unie wil EU first kunnen opleggen aan leveranciers in crisistijd

20-09 08:59 | bron: FoodPro Network

BRUSSEL - De Europese Commissie wil leveranciers kunnen dwingen om in crisistijd hun producten eerst aan de Europese Unie te verkopen wanneer die met tekorten kampt. Dit moet ervoor zorgen dat de EU niet meer in een situatie belandt zoals tijdens de coronapandemie.

Toen moest de EU veel moeite doen om genoeg mondkapjes en vaccins te krijgen. De EU heeft nu soms het nakijken wanneer bijvoorbeeld de Verenigde Staten met behulp van noodwetgeving schaarse producten opeisen. De EU wil zich kunnen weren tegen dat soort concurrentie.

De Europese Commissie wil daarom bevoegdheden hebben om de aanvoer van essentiële producten in crisistijd veilig te stellen. Zo wil de EU de aanleg van minimumvoorraden kunnen opleggen, aanvoerlijnen kunnen herinrichten en de productie van belangrijke goederen kunnen opvoeren of opstarten. Bedrijven moeten in dit verband laten zien wat ze op voorraad hebben, waar ze mee bezig zijn en wat ze zouden kunnen doen.

In noodgevallen zou de commissie een bedrijf kunnen opdragen om bijvoorbeeld een virusremmer of levensmiddel voor de EU te produceren. Voor een weigering moet een bedrijf hele goede redenen hebben. Heeft het die niet en komt het de opdracht niet na, dan kunnen dwangsommen en boetes volgen.

Voor sommige producten gaan de voorgestelde regels sowieso niet gelden. Dan gaat het bijvoorbeeld om chips, geneesmiddelen en energie. Daarvoor zijn afzonderlijke regels van kracht of in de maak.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten de regels nog goedkeuren. Of die goedkeuring er komt, is maar zeer de vraag. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, ziet het niet zitten om in te grijpen in de vrije markt.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
27 sep Albert Heijn Foundation bestaat 15 jaar
27 sep David Cutter nieuwe Chief Supply Chain Officer FrieslandCampina
27 sep Voedingscentrum: deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout
27 sep Violetta van Proast verkozen tot Beste Noviteit 2022
27 sep Flink meer zelfstandig werkende diëtisten
27 sep Vijf redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren
27 sep Training: Masterclass BRC Global Standard Food Saferty Issue 9
26 sep Rabobank: Consumentenprijs zuivelproducten fors gestegen
26 sep Consumentenbond wil meer informatie van supermarkten over vers afgebakken broodjes
26 sep Brand stopt met grootschalige bierproductie in Wijlre
26 sep Unilever-topman Alan Jope gaat eind volgend jaar met pensioen
26 sep FruitMasters stopt per 1 januari 2023 met de klokverkoop
26 sep Kinderen krijgen bibliotheekpas bij Happy Meal
26 sep Kennis event Hygiëne levensmiddelenproductie: Design, Reiniging & Allergenenmanagement'
26 sep Stappenplan Ketenborging
26 sep Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van Jumbo
23 sep Gemiddelde omzetgroei mkb in maand tijd gehalveerd 
23 sep Tönnies gaat flink reorganiseren
23 sep 7 tips voor betere Food & Beverage inkoopprocedures
23 sep Kabinet wil afschaffen btw op groenten en fruit niet vervroegen
23 sep Tweede Kamer wil gratis lunch op scholen in kwetsbare wijken
23 sep Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
23 sep Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
22 sep Autogrill en Too Good To Go werken samen tegen voedselverspilling op Brusselse luchthaven
22 sep Pieter Pot lanceert eigen bestelapp
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?