Horecaverkoop vleesvervangers steeg tijdens lockdown

22-09 09:35 | bron: FoodPro Network

UTRECHT - De inkoop van dierlijke producten (vlees en zuivel) in de foodservice heeft tijdens de covid-crisis een flinke klap gekregen. Tijdens de lockdown zakte die tot ver onder het niveau van 2016-2019, en tegen het eind van 2021 was die nog niet hersteld. De inkoop van plantaardige vlees en zuivel daarentegen is sinds 2016 ruim verdubbeld (162% groei over 2016-2021). Tijdens de covid-crisis was er ook bij de plantaardige producten een dip te zien tot net onder het niveau van 2018, maar in de tweede helft van 2021 had zich dit al weer hersteld tot boven het pre-covid niveau. Dit blijkt uit unieke nooit eerder gepubliceerde gegevens van FoodStep, geanalyseerd door ProVeg Nederland.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek:

  • De inkoop van dierlijk vlees en zuivel door de foodservice is hard getroffen door de lockdowns tijdens de covid-crisis
  • Plantaardig vlees en zuivel zetten juist hun groei door, ondanks de lockdowns. Het marktaandeel van plantaardige producten steeg van 1,4% in 2016 naar 5,4% in Q4 van 2021
  • De inkoop van vleesvervangers is tussen 2016-2021 meer dan verdriedubbeld naar een marktaandeel van 4,9% in Q4 2021.
  • Volume-aandeel plantaardige opschuimmelk op 27%: zo’n 1 op de 4 koffies wordt dus met plantaardige melk in plaats van koemelk besteld

De foodservice omvat bedrijven in de sectoren horeca (restaurants en hotels), fastservice (snackbars en koffietentjes), catering (bijvoorbeeld bedrijfsrestaurants en in de zorg) en leisure (o.a. pretparken). In tegenstelling tot de retailsector (supermarkten) is in de foodservice de verkoop van vlees, zuivel en plantaardige alternatieven nog niet gedetailleerd in kaart gebracht. De analyse van ProVeg vult dus een witte plek op in de kaart van de Nederlandse eiwittransitie. De basis van de analyse vormen de verkoopcijfers (samengebracht door marktonderzoeksbureau Foodstep) van alle Nederlandse groothandels, waar foodservicebedrijven hun producten inkopen. Deze inkoopcijfers geven daarmee een goed beeld van de Nederlandse foodservicesector.

Snelle opmars van plantaardig vlees en zuivel
Hoewel plantaardige producten zoals vlees- en zuivelvervangers tot voor kort een bescheiden rol speelden in de foodservice, zeker vergeleken met de supermarkten, is er sprake van een inhaalslag. Het marktaandeel van plantaardige producten steeg van 1,4% in 2016 naar 5,4% in Q4 van 2021, wat het op een vergelijkbaar niveau brengt als het marktaandeel in de retail. Martine van Haperen, expert voeding en foodservice bij ProVeg: “Deze ontwikkelingen passen in de algemene trend dat consumenten vaker kiezen voor duurzame en gezonde plantaardige alternatieven, zowel wanneer zij thuis zelf koken als buiten de deur. De verwachting is dan ook dat plantaardige alternatieven de komende jaren permanent een steeds prominentere plek gaan innemen in de foodservice markt.”

Plantaardig groeit door tijdens decemberlockdown
De impact van de covid-crisis op dierlijk vlees is het meest duidelijk zichtbaar in de de kwartaalcijfers. Vanaf het begin van de covid-crisis in het tweede kwartaal van 2020 was een sterke daling te zien ten opzichte van voorgaande jaren. In 2021 kon de horeca met beperkingen weer open en werd er minder thuis gewerkt, waardoor enige mate van herstel plaatsvond. In Q4 2021 waren de cijfers echter weer fors lager dan in hetzelfde kwartaal van 2019, waarschijnlijk vanwege de december-lockdown.

Ook bij het plantaardige vlees was bij de start van de covid crisis-een grote dip te zien. Daarna zette de groei echter weer in, zodat zowel Q3 als Q4 de cijfers van 2019 ruimschoots overtroffen. Ten opzichte van Q4 2016 is deze categorie in Q4 2021 met maar liefst 233% gegroeid, naar een marktaandeel van 4,9% (N.B. bovenstaande grafiek is gebaseerd op de jaarcijfers, niet de kwartaalcijfers).

ProVeg verwacht dat deze stijgende lijn zich in 2022 zal blijven voortzetten. Van Haperen: “Het is zeer indrukwekkend dat het plantaardige vlees er in slaagde om zelfs tijdens de lockdown te groeien. De groei van het segment was zo sterk dat deze de daling als gevolg van de lockdown kon overtreffen. Zonder lockdown zou de groei naar alle waarschijnlijkheid nog groter zijn geweest.”

De kwartaalcijfers voor zuivel geven een vergelijkbaar beeld. Vanaf het begin van de covid-crisis maken zij een diepe duik, die afgezien van een kort herstel in Q3 2021 doorzet tot het eind van 2021. Plantaardige zuivel liet het eerste kwartaal van 2020 nog een mooie groei zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Vanaf het tweede kwartaal volgde een flinke dip die voortduurde tot en met de eerste helft van 2021. Daarna zette de groei echter weer in, zodat de tweede helft van het jaar de pre-corona cijfers alweer ruimschoots overtrof.

Lees het hele rapport hier

 

Bron: ProVeg Nederland

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 sep 2024: Wat staat er hoog op de agenda van de voedingsmiddelenindustrie?
22 sep Zuivelproducten en groenten dalen in prijs
22 sep Een derde Nederlanders kiest vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid
22 sep Berekening van Nutri-Score op de verpakking
22 sep Help risico's te beperken, geld te besparen en omzet te verhogen met ERP-software voor voedsel en dranken
22 sep Maak impact als Adviseur QA
21 sep Supermarkten klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen
21 sep Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies
21 sep Carrefour doet overname in Spanje
21 sep Aardappelen van PLUS standaard biologisch
21 sep VanDrie Group en F&F tekenen overeenkomst over samenwerking
21 sep De nieuwste concepten van Albert Heijn in Arnhem
21 sep IDC-perspectief: hoe Amalthea AI inzet om de opbrengsten en winstgevendheid te verbeteren
21 sep Wil jij, net zoals Johan, iedere dag impact maken in de foodsector?
20 sep BelgiĆ« moet vele miljoenen innen van multinationals na taksvonnis
20 sep Bietencampagne weer gestart
20 sep Jumbo wil naar 50 winkels in BelgiĆ«
20 sep BTW op groenten en fruit en suikerbelasting is aan het nieuwe kabinet
20 sep Gratis schoolmaaltijden blijven ook in 2024 beschikbaar
20 sep Hoe een ERP voor voedselproductie de 6 belangrijkste stappen in de productie van producten vergemakkelijkt
20 sep Schrikken klanten terug van groenten en fruit in bulk? (video)
19 sep Frankrijk en Duitsland willen krimpflatie verbieden
19 sep Nieuwe topstructuur FrieslandCampina
19 sep Kabinet reserveert 50 miljoen euro om de biologische markt te stimuleren
19 sep Voedselverspillingsgedrag veranderen met informatie over houdbaarheid op verpakkingen
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?