Kabinet wil afschaffen btw op groenten en fruit niet vervroegen

DEN HAAG - Het kabinet neemt een voorstel van de Partij voor de Dieren om de btw op groente en fruit vervroegd af te schaffen om daarmee de koopkracht te verbeteren niet over. Dat zei premier Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Het kabinet houdt vast aan het plan om dat pas in 2024 te doen.  

Het schrappen van het btw-tarief op groente en fruit is complex, aldus Rutte. Dat is volgens Rutte nog steeds het geval wanneer de maatregel zou worden beperkt tot onbewerkte producten. Wassen, schillen, snijden en verpakken zijn ook bewerkingen, aldus de premier.

Rutte volgt in zijn reactie de staatssecretarissen van Volksgezondheid en Financiën die in juli een onderzoek aankondigden om tot een goede afbakening voor groente en fruit te komen met het oog op de geplande btw-wijziging. Dat onderzoek moet in januari 2023 afgerond zijn. Dan zal het kabinet ook een definitief besluit nemen over aanpassing van het btw-tarief op groente en fruit.

Er loopt daarnaast een onderzoek naar de mogelijkheid van het belasten van suiker in frisdranken. Ook hierover zal het kabinet in januari een besluit over nemen. Een onderzoek naar het belasten van suiker in andere voedingsmiddelen start daarna. Het kabinet verwacht daar in september over te kunnen besluiten.





Laatste nieuws