Rabobank: Consumentenprijs zuivelproducten fors gestegen

UTRECHT - Het belang voor melkveehouders om gestegen kosten in de keten vergoed te krijgen is groot. Voor veel Nederlandse melkveehouders zijn de stijgende prijzen genoeg om ook de stijgende kosten te kunnen dekken. De kosten voor het verwerken van melk lopen wel sterk op. Dat meldt Rabobank.

Vooral de stijgende energieprijzen zijn hier van belang voor de melkverwerkers en kunnen leiden tot andere keuzes. Marijn Dekkers, sectorspecialist Veehouderij: "De kostenstijging kan enorm verschillen per product en verwerker, afhankelijk van het energieverbruik en het energiecontract. Dit kan er toe leiden dat meer melk wordt verwerkt tot kaas in plaats van melkpoeders, aangezien het drogen van melk tot poedervorm relatief veel energie en warmte vraagt."

De stijgende prijzen hebben ook invloed op de vraag van consumenten. Naarmate de prijzen verder stijgen zijn zij eerder geneigd om te kiezen voor een goedkoper alternatief. Zo kunnen consumenten overstappen van een A-merk naar een huismerk of kiezen om hun inkopen bij de discountsupermarkt doen. Uiteindelijk kan het ook betekenen dat consumenten minder zuivel zullen consumeren. Dekkers: "De zuivelconsumptie is niet immuun voor de inflatie. We verwachten begin volgend jaar de impact van de inflatie te gaan zien, en dus ook wat de keuze wordt van de consument."

Een andere maatregel om de inflatie te drukken is het minder vaak kopen of het stoppen met kopen van ‘onnodige voedselproducten’. Een voorbeeld hiervan is het tussendoortje. Voor de basisbehoeften (bijvoorbeeld boter om mee te bakken of koken) zal de consument eerst een goedkoper alternatief zoeken, terwijl men de meer luxe producten (tussendoortjes of kaasjes voor op de borrelplank) eerder zal laten staan. Bij andere kanalen gaat het bijvoorbeeld om de verschuiving van foodservice naar food retail (van lunchen buiten de deur naar boodschappen doen en zelf een lunch klaarmaken). Ook stappen consumenten vaker over van de speciaalzaak naar de supermarkt en worden discounter supermarkten vaker bezocht.

Lees meer op de website van Rabobank

 

Bron: Rabobank





Laatste nieuws