Voedingscentrum: deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout

27-09 11:29 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - Steeds meer Nederlanders zeggen bewust minder vlees te eten. Wanneer je minder vlees eet, is dat positief voor het milieu en je gezondheid. Als alternatief kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kant-en-klare vleesvervanger. Een aantal van deze varianten past in de Schijf van Vijf. Maar niet allemaal. Te veel zout is vaak de reden dat een kant-en-klare vleesvervanger niet in de Schijf van Vijf staat. Het Voedingscentrum deed onderzoek naar kant-en-klare vleesvervangers.

Kies je voor een kant-en-klare vleesvervanger? Een goede vervanger bevat voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12. Daarnaast zit er niet te veel verzadigd vet, zout en suiker in. Dit is niet altijd makkelijk terug te vinden op de verpakking. Gebruik daarom de 'Kies Ik Gezond?'-app om te kijken of jouw vervanger in de Schijf van Vijf staat.

Het Voedingscentrum heeft 6 kant-en-klare vervangers uit de supermarkt met elkaar vergeleken als het gaat om de hoeveelheid zout en of ze in de Schijf van Vijf passen. Wat blijkt: het maakt nogal uit welke vleesvervanger je uit het schap haalt. De vergeleken vleesvervanger met het minste zout per 100 gram komt uit op 0,7 gram, terwijl de variant met het meeste zout per 100 gram maar liefst 2,2 gram bevat. Goed om te weten: de maximale hoeveelheid zout per dag voor iemand ouder dan 9 jaar is 6 gram.

In de afbeelding hieronder zie je hoeveel zout per 100 gram de vergeleken vleesvervangers bevatten.

Je kunt vlees ook vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Dit zijn gezonde, duurzame en vaak minder dure alternatieven dan kant-en-klare vleesvervangers.

 

Bron: Voedingscentrum





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 sep 2024: Wat staat er hoog op de agenda van de voedingsmiddelenindustrie?
22 sep Zuivelproducten en groenten dalen in prijs
22 sep Een derde Nederlanders kiest vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid
22 sep Berekening van Nutri-Score op de verpakking
22 sep Help risico's te beperken, geld te besparen en omzet te verhogen met ERP-software voor voedsel en dranken
22 sep Maak impact als Adviseur QA
21 sep Supermarkten klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen
21 sep Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies
21 sep Carrefour doet overname in Spanje
21 sep Aardappelen van PLUS standaard biologisch
21 sep VanDrie Group en F&F tekenen overeenkomst over samenwerking
21 sep De nieuwste concepten van Albert Heijn in Arnhem
21 sep IDC-perspectief: hoe Amalthea AI inzet om de opbrengsten en winstgevendheid te verbeteren
21 sep Wil jij, net zoals Johan, iedere dag impact maken in de foodsector?
20 sep BelgiĆ« moet vele miljoenen innen van multinationals na taksvonnis
20 sep Bietencampagne weer gestart
20 sep Jumbo wil naar 50 winkels in BelgiĆ«
20 sep BTW op groenten en fruit en suikerbelasting is aan het nieuwe kabinet
20 sep Gratis schoolmaaltijden blijven ook in 2024 beschikbaar
20 sep Hoe een ERP voor voedselproductie de 6 belangrijkste stappen in de productie van producten vergemakkelijkt
20 sep Schrikken klanten terug van groenten en fruit in bulk? (video)
19 sep Frankrijk en Duitsland willen krimpflatie verbieden
19 sep Nieuwe topstructuur FrieslandCampina
19 sep Kabinet reserveert 50 miljoen euro om de biologische markt te stimuleren
19 sep Voedselverspillingsgedrag veranderen met informatie over houdbaarheid op verpakkingen
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?