Voedingscentrum: deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout

DEN HAAG - Steeds meer Nederlanders zeggen bewust minder vlees te eten. Wanneer je minder vlees eet, is dat positief voor het milieu en je gezondheid. Als alternatief kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kant-en-klare vleesvervanger. Een aantal van deze varianten past in de Schijf van Vijf. Maar niet allemaal. Te veel zout is vaak de reden dat een kant-en-klare vleesvervanger niet in de Schijf van Vijf staat. Het Voedingscentrum deed onderzoek naar kant-en-klare vleesvervangers.

Kies je voor een kant-en-klare vleesvervanger? Een goede vervanger bevat voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12. Daarnaast zit er niet te veel verzadigd vet, zout en suiker in. Dit is niet altijd makkelijk terug te vinden op de verpakking. Gebruik daarom de 'Kies Ik Gezond?'-app om te kijken of jouw vervanger in de Schijf van Vijf staat.

Het Voedingscentrum heeft 6 kant-en-klare vervangers uit de supermarkt met elkaar vergeleken als het gaat om de hoeveelheid zout en of ze in de Schijf van Vijf passen. Wat blijkt: het maakt nogal uit welke vleesvervanger je uit het schap haalt. De vergeleken vleesvervanger met het minste zout per 100 gram komt uit op 0,7 gram, terwijl de variant met het meeste zout per 100 gram maar liefst 2,2 gram bevat. Goed om te weten: de maximale hoeveelheid zout per dag voor iemand ouder dan 9 jaar is 6 gram.

In de afbeelding hieronder zie je hoeveel zout per 100 gram de vergeleken vleesvervangers bevatten.



Je kunt vlees ook vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Dit zijn gezonde, duurzame en vaak minder dure alternatieven dan kant-en-klare vleesvervangers.

 

Bron: Voedingscentrum



Laatste nieuws