Voedingscentrum: deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout

27-09 11:29 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - Steeds meer Nederlanders zeggen bewust minder vlees te eten. Wanneer je minder vlees eet, is dat positief voor het milieu en je gezondheid. Als alternatief kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kant-en-klare vleesvervanger. Een aantal van deze varianten past in de Schijf van Vijf. Maar niet allemaal. Te veel zout is vaak de reden dat een kant-en-klare vleesvervanger niet in de Schijf van Vijf staat. Het Voedingscentrum deed onderzoek naar kant-en-klare vleesvervangers.

Kies je voor een kant-en-klare vleesvervanger? Een goede vervanger bevat voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12. Daarnaast zit er niet te veel verzadigd vet, zout en suiker in. Dit is niet altijd makkelijk terug te vinden op de verpakking. Gebruik daarom de 'Kies Ik Gezond?'-app om te kijken of jouw vervanger in de Schijf van Vijf staat.

Het Voedingscentrum heeft 6 kant-en-klare vervangers uit de supermarkt met elkaar vergeleken als het gaat om de hoeveelheid zout en of ze in de Schijf van Vijf passen. Wat blijkt: het maakt nogal uit welke vleesvervanger je uit het schap haalt. De vergeleken vleesvervanger met het minste zout per 100 gram komt uit op 0,7 gram, terwijl de variant met het meeste zout per 100 gram maar liefst 2,2 gram bevat. Goed om te weten: de maximale hoeveelheid zout per dag voor iemand ouder dan 9 jaar is 6 gram.

In de afbeelding hieronder zie je hoeveel zout per 100 gram de vergeleken vleesvervangers bevatten.

Je kunt vlees ook vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Dit zijn gezonde, duurzame en vaak minder dure alternatieven dan kant-en-klare vleesvervangers.

 

Bron: Voedingscentrum





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
30 nov Madaga Kindervoeding en Spoony bundelen de krachten
30 nov Omzet horeca stijgt met 2,7 procent
30 nov Inflatie lager, voeding flink duurder
30 nov Tweede Kamer wil generieke demping van NVWA-tarieven in 2023
30 nov Het implementeren van een voedselveiligheidscultuur: De drie C's
30 nov Workshop IFS Food in de praktijk
29 nov Erwtensoep voor helft van de prijs thuisbezorgd wanneer de winter tegenvalt
29 nov Carrefour opent nieuwe versformule Potager City
29 nov Visafslag Den Helder gaat sluiten
29 nov Hoe bereik ik de voedingsindustrie in 2023?
29 nov Whitepaper | Vergroot uw operationele wendbaarheid met Aptean's 3-stappenplan
29 nov Certificering als doel of als middel?
28 nov Ontbijtje doneren tegen kinderarmoede tijdens kerstactie van Lidl
28 nov Edeka heeft na maanden weer Coca-Cola in het schap
28 nov Nestlé investeert de komende 10 jaar 1,86 miljard dollar in Saudi-Arabië
28 nov Hoogleraar: Veeteelt krijgt het moeilijk met verhogen grondwater
28 nov Training Etiketteren gevorderd
28 nov Overstappen van boekhoudpakket? Dit zijn de obstakels
25 nov COWLESS gestart met productie van dagverse notendrank
25 nov Eieren op rantsoen in het Verenigd Koninkrijk
25 nov Esther Veninga nieuwe CFO Albert Heijn
25 nov Het belang van weegartikelen voor bedrijven in de vissector
25 nov Blended Training Basis Voedselveiligheid
24 nov Aldi gaat verder met kassaloze winkel
24 nov CBb gaat zich buigen over de tariefverhogingen van de NVWA
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?