Greenyard: mensen eten minder groente en fruit

SINT-KATELIJNE-WAVER - Greenyard kijkt uit naar politieke initiatieven om mensen gezonder te doen eten. Zoals het voorstel om de BTW op verse voeding in België af te schaffen. De omzet van Greenyard steeg het afgelopen half jaar nog, maar het Europese marktvolume daalt.

Consumenten eten minder verse groenten en fruit nu er zoveel politieke en economische onrust is. Dat meldt Greenyard bij de bekendmaking van zijn halfjaarcijfers. De vergelijkbare omzet steeg in het afgelopen halfjaar met 7,3% tot 2,27 miljard euro. In diepvries steeg het volume, voor vers was er alleen een positief prijseffect.

De aangepaste EBITDA van Greenyard is in lijn met vorig jaar: 80,4 miljoen euro dit jaar tegenover 82,6 miljoen een jaar geleden. Onder de streep kwam de winst lager uit dan een jaar eerder. Toch toont het bedrijf zich tevreden over de resultaten in deze omstandigheden.

“In de huidige omstandigheden merken we een toegenomen belangstelling voor onze unieke en geïntegreerde manier van werken”, aldus co-CEO Marc Zwaaneveld, die er tevens op rekent dat de vraag naar vers binnenkort weer toeneemt. De huidige economische omstandigheden hebben er immers toe geleid dat de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking ver onder de minimumaanbevelingen van de WHO (400gr/dag) is gebleven, vult co-CEO Hein Deprez aan.

“We hebben nu echt een uitzonderlijk moment om de kracht van groenten en fruit ten volle te benutten. Er worden gunstige beleidsmaatregelen en -strategieën ontwikkeld die de essentiële rol van de meest gezonde en duurzame voedingscategorie benadrukken”, aldus Deprez. “Onze sector was een van de eerste die de negatieve gevolgen van de huidige situatie ondervond, maar zal ook een van de eerste zijn die samen met de stimulering van gezonder eten weer aantrekt.”





Laatste nieuws