Bedrijven binnen de Belgische vleessector vrezen grote economische problemen

BRUSSEL - Bedrijven in de Belgische vleesindustrie kennen veel problemen door de hoge energieprijzen en de loonindexering, stelt de federatie voor de vleessector in België Febev. In de vleessector voorziet 75% van de bedrijven economische problemen. Voor een deel van de bedrijven is de energierekening in vergelijking tot vorig jaar vervijfvoudigd. Dat meldt De Tijd.

Febev hield een peiling waaraan bijna 130 bedrijven van de circa 180 bedrijven in de Belgische vleessector aan deelnamen. Deze bedrijven zijn samen verantwoordelijk voor 90% van de totale omzet. Slechts 2% van bedrijven stelt dat het lukt om de energieprijzen volledig door te berekenen aan de klanten, 51% stelt dat dit ten dele lukt en 47% zegt daar geen enkele mogelijkheid voor te hebben. De belangrijkste reden vormt de harde concurrentie.

De energiekosten zijn niet het enige probleem. Vanaf januari worden de lonen met 11 à 12% geïndexeerd. De prijs van ingrediënten, kruiden en marinades, en de verpakkingskosten stegen al met 60%. Ook de prijzen van het transport en van reinigingsmiddelen zijn gestegen. Van de ondervraagde bedrijven voorziet 75% binnen 6 maanden een probleem. Ze verwachten liquiditeitsproblemen of problemen met de betalingen van rente en aflossing aan de banken.





Laatste nieuws