Rabobank: 'Agrarische grondstofprijzen blijven hoog in 2023'

UTRECHT - Ook in 2023 blijven de prijzen voor agrarische grondstoffen schommelen, maar op een hoog niveau. Dat schrijven onderzoekers van Rabobank. Consumenten, boeren en leveranciers krijgen in 2023 te maken krijgen met een somber macro-economisch scenario als gevolg van energietekorten en geopolitieke spanningen, met daardoor aanhoudende tekorten aan enkele belangrijke grondstoffen, aldus Rabobank. Wel verwachten de onderzoekers dat de weersomstandigheden komend jaar gunstiger zijn. Na drie jaar van zeer droog weer in heel Amerika heeft La Niña naar verwachting in 2023 een minder ontregelende invloed op de oogsten in de regio.

De prijzen van veel grondstoffen zijn momenteel al historisch hoog, maar dit leidt niet tot meer productiegroei door hoge inputkosten en de toegenomen financieringskosten. Ook het verlies van landbouwgrond in belangrijke landbouwgebieden, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne, is een belangrijke verstorende factor.

In 2023 zouden de landbouwprijzen kunnen dalen. Niet zozeer doordat de productie aanzienlijk verbetert, maar meer doordat de vraag zwak blijft, als gevolg van de dreigende wereldwijde recessie, hoge energieprijzen en geopolitieke spanningen. Rabobank verwacht dat de groei van de wereldeconomie terugloopt tot slechts 2% in 2023 en dat veel grote economieën in een recessie belanden. Rabobank voorspelt dat de productie in de eurozone met 0,9% krimpt en dat de Verenigde Staten medio 2023 in een recessie zal verkeren.

Een wereldwijde economische neergang kan betekenen dat producenten van sommige grondstoffen, zoals koffie, cacao, granen en oliezaden, naar verwachting te maken krijgen met een lagere groei van de vraag. Producten waarop consumenten gemakkelijker kunnen bezuinigen, zoals koffie, cacao en katoen, zijn het meest kwetsbaar.

Voor tarwe wordt volgend jaar door Rabobank een wereldwijd tekort van 6 miljoen ton voorzien. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de huidige situatie niet zal veranderen, naast de verwachte daling van de vraag naar tarwe naarmate de wereldeconomie verzwakt en de onzekerheid over het weer in de belangrijkste tarwe-producerende landen in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Argentinië.

Rabobank verwacht dat de wereldwijde koffiemarkt van een klein tekort in 2022/2023 naar een overschot gaat in het volgende seizoen. Dit dankzij gunstige regenval in Brazilië en de verhoogde productie als reactie op de hoge prijzen. Door de betere oogst in Brazilië kunnen consumenten profiteren van een hogere kwaliteit arabica-bonen tegen lagere prijzen. Op basis van de macro-economische vooruitzichten zal de groei van de wereldwijde vraag naar arabica-bonen van slechts 1,5% bedragen. Dit leidt tot een wereldwijd overschot van ruim 2% van de wereldwijde vraag.

De Braziliaanse suikerrietproductie zal zich in 2023 herstellen door betere weersomstandigheden. Doordat de prijzen voor ethanol momenteel onder die van suiker liggen, zou Brazilië mogelijk drie tot vier miljoen ton extra suiker voor de wereldmarkt kunnen produceren. Daardoor blijven de suikerprijzen relatief laag.

Bekijk het hele rapport van Rabobank hier

 

Bron: Rabobank





Laatste nieuws