Rabobank: 'Agrarische grondstofprijzen blijven hoog in 2023'

16-11 10:01 | bron: FoodPro Network

UTRECHT - Ook in 2023 blijven de prijzen voor agrarische grondstoffen schommelen, maar op een hoog niveau. Dat schrijven onderzoekers van Rabobank. Consumenten, boeren en leveranciers krijgen in 2023 te maken krijgen met een somber macro-economisch scenario als gevolg van energietekorten en geopolitieke spanningen, met daardoor aanhoudende tekorten aan enkele belangrijke grondstoffen, aldus Rabobank. Wel verwachten de onderzoekers dat de weersomstandigheden komend jaar gunstiger zijn. Na drie jaar van zeer droog weer in heel Amerika heeft La Niña naar verwachting in 2023 een minder ontregelende invloed op de oogsten in de regio.

De prijzen van veel grondstoffen zijn momenteel al historisch hoog, maar dit leidt niet tot meer productiegroei door hoge inputkosten en de toegenomen financieringskosten. Ook het verlies van landbouwgrond in belangrijke landbouwgebieden, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne, is een belangrijke verstorende factor.

In 2023 zouden de landbouwprijzen kunnen dalen. Niet zozeer doordat de productie aanzienlijk verbetert, maar meer doordat de vraag zwak blijft, als gevolg van de dreigende wereldwijde recessie, hoge energieprijzen en geopolitieke spanningen. Rabobank verwacht dat de groei van de wereldeconomie terugloopt tot slechts 2% in 2023 en dat veel grote economieën in een recessie belanden. Rabobank voorspelt dat de productie in de eurozone met 0,9% krimpt en dat de Verenigde Staten medio 2023 in een recessie zal verkeren.

Een wereldwijde economische neergang kan betekenen dat producenten van sommige grondstoffen, zoals koffie, cacao, granen en oliezaden, naar verwachting te maken krijgen met een lagere groei van de vraag. Producten waarop consumenten gemakkelijker kunnen bezuinigen, zoals koffie, cacao en katoen, zijn het meest kwetsbaar.

Voor tarwe wordt volgend jaar door Rabobank een wereldwijd tekort van 6 miljoen ton voorzien. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de huidige situatie niet zal veranderen, naast de verwachte daling van de vraag naar tarwe naarmate de wereldeconomie verzwakt en de onzekerheid over het weer in de belangrijkste tarwe-producerende landen in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Argentinië.

Rabobank verwacht dat de wereldwijde koffiemarkt van een klein tekort in 2022/2023 naar een overschot gaat in het volgende seizoen. Dit dankzij gunstige regenval in Brazilië en de verhoogde productie als reactie op de hoge prijzen. Door de betere oogst in Brazilië kunnen consumenten profiteren van een hogere kwaliteit arabica-bonen tegen lagere prijzen. Op basis van de macro-economische vooruitzichten zal de groei van de wereldwijde vraag naar arabica-bonen van slechts 1,5% bedragen. Dit leidt tot een wereldwijd overschot van ruim 2% van de wereldwijde vraag.

De Braziliaanse suikerrietproductie zal zich in 2023 herstellen door betere weersomstandigheden. Doordat de prijzen voor ethanol momenteel onder die van suiker liggen, zou Brazilië mogelijk drie tot vier miljoen ton extra suiker voor de wereldmarkt kunnen produceren. Daardoor blijven de suikerprijzen relatief laag.

Bekijk het hele rapport van Rabobank hier

 

Bron: Rabobank

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
30 nov Madaga Kindervoeding en Spoony bundelen de krachten
30 nov Omzet horeca stijgt met 2,7 procent
30 nov Inflatie lager, voeding flink duurder
30 nov Tweede Kamer wil generieke demping van NVWA-tarieven in 2023
30 nov Het implementeren van een voedselveiligheidscultuur: De drie C's
30 nov Workshop IFS Food in de praktijk
29 nov Erwtensoep voor helft van de prijs thuisbezorgd wanneer de winter tegenvalt
29 nov Carrefour opent nieuwe versformule Potager City
29 nov Visafslag Den Helder gaat sluiten
29 nov Hoe bereik ik de voedingsindustrie in 2023?
29 nov Whitepaper | Vergroot uw operationele wendbaarheid met Aptean's 3-stappenplan
29 nov Certificering als doel of als middel?
28 nov Ontbijtje doneren tegen kinderarmoede tijdens kerstactie van Lidl
28 nov Edeka heeft na maanden weer Coca-Cola in het schap
28 nov Nestlé investeert de komende 10 jaar 1,86 miljard dollar in Saudi-Arabië
28 nov Hoogleraar: Veeteelt krijgt het moeilijk met verhogen grondwater
28 nov Training Etiketteren gevorderd
28 nov Overstappen van boekhoudpakket? Dit zijn de obstakels
25 nov COWLESS gestart met productie van dagverse notendrank
25 nov Eieren op rantsoen in het Verenigd Koninkrijk
25 nov Esther Veninga nieuwe CFO Albert Heijn
25 nov Het belang van weegartikelen voor bedrijven in de vissector
25 nov Blended Training Basis Voedselveiligheid
24 nov Aldi gaat verder met kassaloze winkel
24 nov CBb gaat zich buigen over de tariefverhogingen van de NVWA
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?