Cacao is minder goed traceerbaar dan gedacht

OXFORD - Een nieuw rapport van Trase, een organisatie die zich inzet voor meer transparantie, claimt dat toeleveringsketens van cacao bloot staan aan (illegale) ontbossing. De organisatie meldt ook dat de traceersystemen die bedrijven hanteren vaak niet op orde zijn.

Uit data van Trase blijkt dat er 2,4 miljoen hectare bos is verdwenen in Ivoorkust door de cacaoteelt tussen 2000 en 2019. Een gebied circa de grote van Rwanda. Het betekent volgens de organisatie dat 45% van de ontbossing en verlies aan boskwaliteit is veroorzaakt door de cacaoteelt.

Een kwart van het gebied waar cacao wordt geteeld bevond zich in 2019 in beschermde bossen. Circa 66% van alle cacao uit Ivoorkust wordt geëxporteerd naar de EU en het Verenigd Koninkrijk. 

Volgens het onderzoek worden de grote internationale cacaohandelaren het meest blootgesteld aan ontbossing, ondanks dat bedrijven die lid zijn van het Cacao en Bos Initiatief zeggen dat ze 70% van hun directe voorraden in kaart hebben gebracht.

Trase zegt dat de directe voorraden maar een deel van het verhaal vertellen. Handelaren kopen substantiële volumes van tussenhandelaren. In feite werd maar 22% van de cacao export in kaart gebracht in 2019 en het lijkt er niet op dat de situatie is verbeterd, aldus de onderzoekers.

De oplossing is volgens de organisatie een samenwerking tussen bedrijven, overheden en gemeenschappen. Om ontbossing voor cacao te stoppen moeten bedrijven verder gaan dan het volgen van hun eigen toeleveringsketen en investeren in bredere initiatieven. 





Laatste nieuws