Cacao is minder goed traceerbaar dan gedacht

21-11 06:07 | bron: FoodPro Network

OXFORD - Een nieuw rapport van Trase, een organisatie die zich inzet voor meer transparantie, claimt dat toeleveringsketens van cacao bloot staan aan (illegale) ontbossing. De organisatie meldt ook dat de traceersystemen die bedrijven hanteren vaak niet op orde zijn.

Uit data van Trase blijkt dat er 2,4 miljoen hectare bos is verdwenen in Ivoorkust door de cacaoteelt tussen 2000 en 2019. Een gebied circa de grote van Rwanda. Het betekent volgens de organisatie dat 45% van de ontbossing en verlies aan boskwaliteit is veroorzaakt door de cacaoteelt.

Een kwart van het gebied waar cacao wordt geteeld bevond zich in 2019 in beschermde bossen. Circa 66% van alle cacao uit Ivoorkust wordt geëxporteerd naar de EU en het Verenigd Koninkrijk. 

Volgens het onderzoek worden de grote internationale cacaohandelaren het meest blootgesteld aan ontbossing, ondanks dat bedrijven die lid zijn van het Cacao en Bos Initiatief zeggen dat ze 70% van hun directe voorraden in kaart hebben gebracht.

Trase zegt dat de directe voorraden maar een deel van het verhaal vertellen. Handelaren kopen substantiële volumes van tussenhandelaren. In feite werd maar 22% van de cacao export in kaart gebracht in 2019 en het lijkt er niet op dat de situatie is verbeterd, aldus de onderzoekers.

De oplossing is volgens de organisatie een samenwerking tussen bedrijven, overheden en gemeenschappen. Om ontbossing voor cacao te stoppen moeten bedrijven verder gaan dan het volgen van hun eigen toeleveringsketen en investeren in bredere initiatieven. 





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
30 nov Madaga Kindervoeding en Spoony bundelen de krachten
30 nov Omzet horeca stijgt met 2,7 procent
30 nov Inflatie lager, voeding flink duurder
30 nov Tweede Kamer wil generieke demping van NVWA-tarieven in 2023
30 nov Het implementeren van een voedselveiligheidscultuur: De drie C's
30 nov Workshop IFS Food in de praktijk
29 nov Erwtensoep voor helft van de prijs thuisbezorgd wanneer de winter tegenvalt
29 nov Carrefour opent nieuwe versformule Potager City
29 nov Visafslag Den Helder gaat sluiten
29 nov Hoe bereik ik de voedingsindustrie in 2023?
29 nov Whitepaper | Vergroot uw operationele wendbaarheid met Aptean's 3-stappenplan
29 nov Certificering als doel of als middel?
28 nov Ontbijtje doneren tegen kinderarmoede tijdens kerstactie van Lidl
28 nov Edeka heeft na maanden weer Coca-Cola in het schap
28 nov Nestlé investeert de komende 10 jaar 1,86 miljard dollar in Saudi-Arabië
28 nov Hoogleraar: Veeteelt krijgt het moeilijk met verhogen grondwater
28 nov Training Etiketteren gevorderd
28 nov Overstappen van boekhoudpakket? Dit zijn de obstakels
25 nov COWLESS gestart met productie van dagverse notendrank
25 nov Eieren op rantsoen in het Verenigd Koninkrijk
25 nov Esther Veninga nieuwe CFO Albert Heijn
25 nov Het belang van weegartikelen voor bedrijven in de vissector
25 nov Blended Training Basis Voedselveiligheid
24 nov Aldi gaat verder met kassaloze winkel
24 nov CBb gaat zich buigen over de tariefverhogingen van de NVWA
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?