Knot: afkoeling economie hard nodig om inflatie omlaag te krijgen

DEN HAAG - De afkoeling van de economie die zich aftekende in het derde kwartaal van dit jaar, is "absoluut nodig" om de inflatie onder controle te krijgen. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een gesprek met de Tweede Kamer.

Het CBS meldde vorige week dat de economie in het derde kwartaal licht is gekrompen. Nog een kwartaal van achteruitgang en Nederland is volgens de gangbare definitie in een recessie beland. Veel economen gaan er van uit dat die niet al te diep en van korte duur zal zijn. Ook volgens Knot is er nog altijd sprake van oververhitting, waarbij de vraag naar goederen en diensten groter is dan het aanbod.

Knot noemt het "verre van zeker dat een milde recessie alleen voldoende zal zijn om de hoge inflatie te beteugelen." Knot wijst erop dat niet meer alleen voedsel en energie in rap tempo duurder worden, met name onder invloed van de oorlog in Oekraïne, maar dat ook de prijzen van industriële goederen en diensten inmiddels sterk stijgen.

De hoge overheidsuitgaven aan onder meer energiesteun voor burgers en bedrijven helpen daarbij niet, sterke loonstijgingen om de gestegen kosten voor levensonderhoud op de vangen al evenmin. Knot waarschuwt dat "elke factor die de vraag nog eens verder gaat aanjagen, vooral tot meer inflatie leidt".

De ECB heeft met een reeks renteverhogingen geprobeerd de inflatie te bestrijden. Het belangrijkste rentetarief is sinds afgelopen zomer in drie reuzenstappen van 0 naar 2% gegaan. En daar zal het volgens de topman van DNB niet bij blijven. Knot voorspelt dat de beleidsrente in de eerste helft van 2023 zal pieken op 3%. Of later dat jaar alweer een verlaging mogelijk is "moet ik nog zien", aldus Knot.





Laatste nieuws