CBb gaat zich buigen over de tariefverhogingen van de NVWA

DEN HAAG - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gaat zich buigen over de tariefverhogingen die de NVWA vanaf 2023 wil doorvoeren. Door de aanpassingen van de tarieven stijgen de lasten voor het bedrijfsleven van 100 miljoen naar 130 miljoen euro per jaar. De Centrale Organisatie voor de Vleessector, de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Vee&Logistiek Nederland vechten het besluit van minister Adema van LNV aan.

De sectorpartijen maken bezwaar tegen het eenzijdig invoeren van de nieuwe NVWA-tarieven door de minister. Er moeten nog afspraken gemaakt worden over het waarborgen van de efficiency van de NVWA. Ze verwijzen ook naar Europese regelgeving waarin is bepaald dat overheden lasten niet zonder meer kan doorschuiven naar bedrijven.

Overheid en belanghebbende sectororganisaties zijn begin 2022 het programma 'Herziening kostprijs en tarieven NVWA' gestart. De Centrale Organisatie voor de Vleessector, de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Vee&Logistiek Nederland stellen dat de minister al nieuwe tarieven voor de NVWA aankondigt terwijl dit programma nog niet is afgerond. Daarmee wijkt de minister volgens de organisaties af van de gemaakte afspraken. De nieuwe tarieven zouden op 1 januari 2023 in moeten gaan.





Laatste nieuws