Hoogleraar: Veeteelt krijgt het moeilijk met verhogen grondwater

28-11 09:25 | bron: FoodPro Network

WAGENINGEN - Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat. Maar een oplossing van het ene probleem kan nieuwe problemen creëren, zegt stikstofhoogleraar Wim de Vries van de universiteit in Wageningen.

Het kabinet kondigde vrijdag aan dat het grondwaterpeil op meerdere plekken in het land wordt verhoogd. Dat moet het dalen van veengronden tegengaan. Ook moet het helpen in tijden van droogte. Het nieuwe peil en het tempo van verhogen moet per regio worden bepaald. "Vernatting betekent dat de bodemdaling stopt, of in elk geval minder snel gaat. Het betekent ook dat er minder koolstof, dat in het veen opgeslagen zit, als CO2 de lucht in gaat. Dat helpt bij het halen van de klimaatdoelen", aldus De Vries.

Een hoog grondwaterpeil maakt bovendien veeteelt moeilijker. De Vries: "Het houden van vee is daar dan op den duur nauwelijks levensvatbaar. Dan moet je op zoek naar andere vormen van landbouw, zoals natte teelt." Vooral rond Gouda en Boskoop verzakken veengronden sterk. De Vries: "Als je daar gaat vernatten, praat je over een aardige hoeveelheid dieren die je daar weghaalt. Dat betekent minder uitstoot van ammoniak, het is met elkaar verstrengeld. Als je door vernatting landbouw in het hele Groene Hart moeilijker maakt, lever je een behoorlijke bijdrage aan halvering van de ammoniakuitstoot."

Het is wel een moeilijke puzzel, benadrukt De Vries. "Als je de vernatting niet goed beheert, kan fosfaat vrijkomen uit de bodem en dat is slecht voor de waterkwaliteit. Het wordt een hele uitdaging."

Het kabinet wil ook de zogeheten PAS-melders helpen. Zij mochten volgens oud beleid hun bedrijf zonder vergunning oprichten of uitbreiden. Dat is onrechtmatig verklaard. Daardoor dreigen nu boetes. Dat kan worden voorkomen door de bedrijven snel te legaliseren. De overheid krijgt daar meer mogelijkheden voor wanneer grote uitstoters worden uitgekocht. De Vries: "Boeren die stoppen, scheppen ruimte voor collega's. Als wij met z'n tweeën 50 procent terug moeten gaan en ik doe 90 procent, hoef jij nog maar 10 procent terug. De angel zit in welke dwangmaatregelen er komen als dat niet vrijwillig gaat."

 

Bron: ANP





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
26 jan Transport Albert Heijn steeds duurzamer
26 jan Danish Crown: varkensvleesmarkt zwaar onder druk
26 jan Alcoholvrij bier wint terrein in Nederland
26 jan SVO vakopleiding food en Kobus P&O openen VR-opleidingslocatie
26 jan FNV bereikt akkoord met Refresco over loonsverhoging
26 jan Waarom digitale transformatie in de voedingsindustrie noodzakelijk en dringend is
26 jan Whitepaper: Kwaliteit als concurrentievoordeel in de voedingsmiddelenindustrie
25 jan Onbemand bezorgwagentje van Colruyt levert eerste boodschappen aan huis
25 jan Westland Kaas neemt het merk 'Kees' over: een nieuwe variant op kaas
25 jan 50.000 kinderen eten spelenderwijs gezonder op de buitenschoolse opvang
25 jan Tot 11% prijsstijging in minder dan een jaar tijd bij maaltijdboxen
25 jan Ausnutria partner in 'Rethink waste challenge' aan Wageningen Universiteit
25 jan Jumbo haalt leverkaas uit schappen
25 jan Ruim 37% van de werknemers in de vleessector werkt via een uitzendbureau
25 jan FSSC en het implementeren van een voedselveiligheidscultuur: De drie C's
25 jan Het beknopte softwareoverzicht voor de voedingsindustrie
25 jan Procesoptimalisatie in de voedingsindustrie volgens Bizerba
24 jan Haalbaarheidsonderzoek naar eerste kweekvleesboerderij
24 jan M&M's doet chocolaatjes uit reclame in de ban na rel in VS
24 jan Crisp neemt maaltijdboxenbedrijf De Krat over
24 jan Meer dan 500 voedingsbedrijven moeten nog definitieve berekening NOW aanvragen
24 jan Waarom u ERP-functionaliteit voor voedselveiligheid nodig hebt
24 jan Wilt u Lead Auditor FSSC/ISO 22000 worden?
23 jan Helft werkgevers niet klaar met definitieve aanvraag NOW
23 jan Consument besteedt 36% meer aan biologisch
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?