Inflatie lager, voeding flink duurder

DEN HAAG - De inflatie in Nederland is volgens de Europese meetmethode in november uitgekomen op 11,2%. Dat is nog altijd heel hoog, maar flink minder dan de afgelopen maanden. Dat meldt het CBS vandaag. Voeding, alcohol en tabak zijn veel duurder geworden dan een jaar geleden.

De totale inflatie daalde met 5,6 procentpunt vergeleken met een maand eerder. "Dat komt vooral doordat de prijs van energie is gedaald", aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

In oktober was energie nog 100% duurder dan een jaar eerder, deze maand was dat circa 40%. "Dat is nog steeds enorm, net zoals een inflatie van 11,2%. Maar wel anders dan de afgelopen maanden", aldus de hoofdeconoom.

Wanneer energie buiten beschouwing wordt gelaten is de inflatie nog steeds hoog. "De prijsstijging van voeding, alcohol en tabak ligt met 12,5% nu juist boven het totale inflatiecijfer. Dat is opvallend."

Volgens de CBS-hoofdeconoom kan de vlag zeker niet uit. De inflatie is weliswaar lager en we krijgen compensatie voor de energierekening. "Maar de boodschappen worden er geen cent goedkoper op." De hoge energieprijs werkt daar vertraagd in door.





Laatste nieuws