50.000 kinderen eten spelenderwijs gezonder op de buitenschoolse opvang

25-01 13:19 | bron: FoodPro Network

BUNNIK - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut onder zo’n 400 buitenschoolse opvanglocaties (BSO) laat zien dat het mogelijk is om kinderen te interesseren in gezond eten tijdens de buitenschoolse opvang. Normaliter worden voedseleducatieprogramma’s op basisscholen aangeboden. Dit nieuwe programma, een unicum binnen de buitenschoolse opvang, is opvallend succesvol. Dat meldt het Louis Bolk Instituut.

50.000 leerlingen tussen de 4 en 12 jaar deden afgelopen zomer mee met de Gezonde Smikkelweken en maar liefst 99% van alle BSO-medewerkers geeft aan opnieuw te willen meedoen, ondanks de hoge werkdruk en personeelstekorten. “De crux is dat gezond en duurzaam eten wordt gekoppeld aan spelen en beleven, waardoor het haalbaar én leuk wordt om op te pakken”, aldus Marieke Battjes-Fries, onderzoeker Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.

Veel kinderen tussen de 4 en 12 jaar krijgen aan het einde van hun schooldag opvang bij de BSO waar de kinderen voornamelijk kunnen spelen. Spoony ontwikkelde een programma over groente eten in aansluiting hierop, bestaande uit activiteiten waar samen spelen en ontdekken centraal staan. Marieke Battjes-Fries: “Het viel op dat digitale middelen weinig in trek waren: medewerkers en kinderen willen zelf de handen uit de mouwen steken en met elkaar plezier maken zonder dat het extra tijd kost. Door al spelend te leren en ervaren lukte dit.” Zo gingen de opvanglocaties op groentenontdekkingstocht en ontvingen de medewerkers doe-het-zelf pakketten met daarin groente-activiteiten, zoals proefjes en zelf koken. Kinderen raakten gemotiveerd door challenges, recepten en eetspelletjes.

De afgelopen jaren groeit de aandacht voor voedseleducatie voor 4 tot 12 jarigen. Dit is hard nodig, want momenteel eet zo’n driekwart van de 4 tot 12 jarigen te weinig groenten en heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas. Marieke Battjes-Fries: “Het blijft zoeken hoe we voedseleducatie kunnen integreren binnen een overbelast onderwijssysteem. Kijken naar andere settings, zoals de kinderopvang en de wijk, lijkt daarbij belangrijke nieuwe mogelijkheden te bieden. Bovendien neemt het mogelijk wat druk weg bij basisscholen. Hiernaast werpt het ook nieuw licht op voedseleducatie op basisscholen, namelijk dat ervaringsgericht leren en spelen wederom een succesvolle methode blijkt om kinderen iets mee te geven over gezond en duurzaam eten.” Spoony, initiatiefnemer van de Gezonde Smikkelweken, laat weten dat het dit jaar het initiatief zal opschalen naar 1000 BSO-locaties waarmee ze ernaar streven om 90.000 kinderen te bereiken.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de Gezonde Smikkelweken - het grootste groenten inspiratie programma voor kinderen in Nederland. Meer informatie over het evaluatieonderzoek is te vinden in het eindrapport van het Louis Bolk Instituut. 

 

Bron: Louis Bolk Instituut





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 sep 2024: Wat staat er hoog op de agenda van de voedingsmiddelenindustrie?
22 sep Zuivelproducten en groenten dalen in prijs
22 sep Een derde Nederlanders kiest vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid
22 sep Berekening van Nutri-Score op de verpakking
22 sep Help risico's te beperken, geld te besparen en omzet te verhogen met ERP-software voor voedsel en dranken
22 sep Maak impact als Adviseur QA
21 sep Supermarkten klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen
21 sep Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies
21 sep Carrefour doet overname in Spanje
21 sep Aardappelen van PLUS standaard biologisch
21 sep VanDrie Group en F&F tekenen overeenkomst over samenwerking
21 sep De nieuwste concepten van Albert Heijn in Arnhem
21 sep IDC-perspectief: hoe Amalthea AI inzet om de opbrengsten en winstgevendheid te verbeteren
21 sep Wil jij, net zoals Johan, iedere dag impact maken in de foodsector?
20 sep België moet vele miljoenen innen van multinationals na taksvonnis
20 sep Bietencampagne weer gestart
20 sep Jumbo wil naar 50 winkels in België
20 sep BTW op groenten en fruit en suikerbelasting is aan het nieuwe kabinet
20 sep Gratis schoolmaaltijden blijven ook in 2024 beschikbaar
20 sep Hoe een ERP voor voedselproductie de 6 belangrijkste stappen in de productie van producten vergemakkelijkt
20 sep Schrikken klanten terug van groenten en fruit in bulk? (video)
19 sep Frankrijk en Duitsland willen krimpflatie verbieden
19 sep Nieuwe topstructuur FrieslandCampina
19 sep Kabinet reserveert 50 miljoen euro om de biologische markt te stimuleren
19 sep Voedselverspillingsgedrag veranderen met informatie over houdbaarheid op verpakkingen
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?