Eieren in eurozone ook in januari weer flink duurder

LUXEMBURG - De prijs van eieren in het eurogebied is in januari opnieuw flink gestegen. In 2022 steeg de prijs al tot een historisch hoog niveau. In de eerste maand van dit jaar waren eieren in de eurozone gemiddeld 30% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat.

Vorig jaar was in januari sprake van een prijsstijging van zo'n 7% en in januari 2021 werden eieren slechts 1% duurder. Van de Europese landen kende Tsjechië de grootste prijsstijging. Daar werden eieren in januari dit jaar maar liefst 85% duurder. Hongarije en Slowakije volgden met prijsstijgingen van rond de 80%. In Duitsland en Luxemburg waren de prijsstijgingen met 18% het laagst. Nederland zit met een prijsstijging van zo'n 25% net iets onder het Europese gemiddelde.

De prijs van eieren schoot vorig jaar omhoog. Dat kwam onder andere door hoge energie- en veevoerkosten, die werden aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne. De prijs liep ook op door de vogelgriep, die ook in Nederland heeft geleid tot het doden van kippen om verdere verspreiding tegen te gaan.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws