Rusland verlengt graandeal met Oekraïne

GENEVE - Rusland gaat de overeenkomst met Oekraïne over graanexporten via de Zwarte Zee met zestig dagen verlengen. Dat laat Moskou weten na overleg met de Verenigde Naties in Genève.

De overeenkomst die vorig jaar juli werd gesloten maakt de uitvoer van Oekraïens graan en andere landbouwproducten mogelijk, ondanks de oorlog. De afspraken werden in november na moeizame onderhandelingen verlengd tot 18 maart.

Of de deal binnen zestig dagen opnieuw wordt verlengd, zal afhangen van versoepelingen van de sancties tegen de Russische uitvoer van voedsel en kunstmest. Dat laat de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Vershinin, weten in een verklaring.

Door het akkoord stegen de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd minder snel omdat Oekraïne, een belangrijke producent van graan, weer kon exporteren. Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne ruim een jaar geleden dreigden grote tekorten en stegen de prijzen. De deal geldt dan ook als een van de weinige diplomatieke successen sinds de oorlog.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws