CBS: voedingsmiddelen 18,4 procent duurder

DEN HAAG - Consumentengoederen en -diensten waren in februari 8% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In januari was de inflatie 7,6%.

De algehele inflatie laat in februari daarmee voor het eerst een stijging zien na drie maanden van dalingen op rij. De prijsontwikkelingen van kleding en voedingsmiddelen zorgden voor een stijging van de inflatie. Kleding was in februari 11,8% duurder dan vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis 9,4%.

Voedingsmiddelen waren in februari 18,4% duurder dan een jaar eerder, in januari was dat 17,6%. Dit komt met name door de prijsstijgingen van verse groenten. Daarnaast hadden ook de prijsstijgingen van restaurant- en cafébezoek, afhaalmaaltijden en energie een verhogend effect op de inflatie.

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een drukkend effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in februari 9,4% goedkoper dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen 5,6% lager.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming, en brandstof. Exclusief de prijzen van energie en brandstof kwam de inflatie vorige maand uit op 8,1%. In januari was dat 7,7%.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws