Ondernemers stoppen vanwege regeldruk en schulden steeds vaker uit zichzelf

UTRECHT - De krappe arbeidsmarkt, regeldruk en opgelopen coronaschulden zorgen ervoor dat steeds meer ondernemers ermee stoppen. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 33.137 bedrijven gestopt. Dat zijn 22% meer stoppers dan een jaar eerder.

Het gaat met name om bedrijven in de bouw, detailhandel, groothandel, ICT en media, gezondheidszorg en zakelijke diensten. In januari besloten 22.357 bedrijven ermee te stoppen: het grootste aantal sinds januari 2018. In februari volgden nog eens 10.780 ondernemers, zo blijkt uit cijfers van de KvK die NU.nl heeft opgevraagd.

Door de krapte op de arbeidsmarkt kiezen veel ondernemers ervoor weer in loondienst te gaan. Verschillende sectoren en bedrijven staan nu te springen om vakmensen. Daar komt bij dat ondernemers met veel wet- en regelgeving te maken hebben.

Daarnaast hebben tienduizenden ondernemers grote moeite met het terugbetalen van hun coronabelastingschuld. En dan zijn er nog eens ruim 73.000 ondernemers die uitstel van betaling hebben aangevraagd, maar nog niets hebben afgelost. In totaal gaat het om een bedrag van 19 miljard euro, zo blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris van Rij van Financiën.

"De overheid wil het geld terug en de Belastingdienst is minder soepel. Maar alles kwijtschelden kan ook niet, zeker niet ten opzichte van de ondernemers die wel alles hebben terugbetaald", aldus voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL tegen Nu.nl. "Ondernemers die in de problemen komen, kunnen zich dan ook melden voor een individueel traject."





Laatste nieuws