Leden FNV en CNV stemmen in met nieuwe cao Zuivel

UTRECHT - Er kan een handtekening gezet worden onder een nieuwe cao Zuivel. Van de leden van de FNV heeft 77% voor de gemaakte afspraken gestemd. Van de CNV-leden stemde 84% voor. Dat betekent dat de lonen in 15 maanden met bijna 12% omhoog gaan. Naast de loonsverhoging komt er ook een regeling waarmee medewerkers vervroegd kunnen stopen met werken. Verder wordt de consignatievergoeding verbeterd. In de Nederlandse zuivelindustrie werken circa 12.000 mensen bij 25 bedrijven.

De vakbonden en de werkgevers, vertegenwoordigd in de Nederlandse zuivelorganisatie NZO, kwamen op 16 mei tot overeenstemming waarna de leden van de vakbonden tot en met 31 mei de kans kregen zich over het resultaat uit te spreken. De nieuwe cao is geldig tot en met 31 maart 2024. Met terugwerkende kracht gaat het loon per 1 januari 2023 met 8% omhoog. Vanaf 1 januari volgend jaar komt daar nog eens 3,65% bij.

Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘We kunnen tevreden zijn over wat we met z’n allen voor elkaar hebben weten te krijgen. Er waren grote zorgen op de werkvloer, omdat de inflatie er flink heeft ingehakt. De afspraken die we nu hebben kunnen maken, zorgen voor meer rust. Ook doet het meer recht aan de waardering die de medewerkers verdienen.’

De vakbonden en de werkgevers, vertegenwoordigd in de NZO, kwamen op 16 mei tot overeenstemming waarna de leden tot en met 31 mei de kans kregen zich over het resultaat uit te spreken. De loonsverhoging die nu is afgesproken, is flink hoger dan de 6% en eenmalig 600 euro bruto die de werkgevers in eerste instantie boden. Ron Vos: "En daarmee wordt nogmaals duidelijk dat staken loont. Met dit resultaat hebben we niet alleen meer recht gedaan aan het harde werk van de duizenden medewerkers in de zuivel, maar ook een signaal afgegeven dat werkgevers hun medewerkers serieus moeten nemen."

 

Bron: FNV





Laatste nieuws