Winnaars Nationale Competities Foodspecialiteiten 2023 zijn bekroond

06-06 08:31 | bron: FoodPro Network

AMSTERDAM - Tijdens het jaarlijkse feestelijke Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn maandagavond op het schip de Oceandiva in Amsterdam onder leiding van Gaston Starreveld de winnaars van de Nationale Competities 2023 bekend gemaakt.

De winnaars zijn:

  • Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel: Het Oude Zuivelhuis uit Haarlem
  • Nederlands Beste Foodspecialist Kaas van de Boer: Renkema Kaas uit Amersfoort
  • Nederlands Beste Foodspecialist Noten: De Notenwinkel van Zeist uit Zeist      

De juryleden kwamen met de volgende feedback:

Het Oude Zuivelhuis uit Haarlem is Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2023

Het Oude Zuivelhuis van Maarten van Oeffel is gevestigd in een historisch pand (was een oude melkinrichting) en de ondernemer houdt dit in ere én kan de historie vertellen.

Maarten is een absolute specialist als het gaat om diepteassortiment; buitenlandse en Hollandse kazen, bonbons, huisgebrande noten, salades, wijnen en vleeswaren. Daarnaast ook zelf ontwikkelde kazen: Haerlems Beleg en Haerlems Ontzet. Tenslotte heeft Maarten ook een aparte koeling speciaal voor delicate kazen (verhaalkazen) en een voor generieke kazen die de klant ook zelf kan pakken.

Renkema Kaas uit Amersfoort is Nederlands Beste Foodspecialist Kaas van de Boer 2023

De winkel van de heren Renkema heeft een klassieke kaaswinkeluitstraling. In de winkel wordt de klant overweldigd door het grote aanbod kaas. Het assortiment is beslist ruim te noemen. Het totaalassortiment biedt een fantastische keuze. Leuk is dat er eigen kaascodes zijn van 1 t/m 5, waarmee de verschillende types eigen boerderijkazen worden aangeven. De kazen liggen voor de toonbank, dus het is onvermijdelijk ermee in contact te komen. Het verhaal start direct. De hele winkel straalt een enorme liefde voor kaas uit. Terecht merkt de eigenaar op dat het bedrijf eigenlijk te klein is. De ambitie is enorm, ook op het gebied van andere kazen. Ze verwachten te gaan verdubbelen en de hoop is om dit binnen vijf jaar te realiseren, wat ook rust brengt in de winkel. Onderscheidend in eigen inkoop en gedrevenheid. Deze ondernemers weten waar ze het over hebben. Ze kunnen de vragen tot in detail uitleggen en vertellen in geuren en kleuren de achtergrond en smaakbeleving van de producten. Dit geeft onmiddellijk vertrouwen van de klant in hun verhalen, die ook allemaal tot op de komma kloppen. Het lijkt de jury sterk dat de klant hier weggaat met een kaas die men niet voor ogen had... Bijna alle kaasproducenten/boeren, waarvan de producten in de winkel liggen, kennen de ondernemers persoonlijk.

De Notenwinkel van Zeist uit Zeist is Nederlands Beste Foodspecialist noten 2023

De jury heeft nog nooit zo’n grote notenwinkel gezien, en ondanks de grootte is het nog steeds een gezellige winkel. Goed gescheiden maar zeker één geheel te noemen is de verkoop van noten aan de ene zijde en het café aan de andere zijde van het pand, mét prachtig terras.

Door een mooie entree komt de klant in een ruime winkel waar op verschillende tafels een indrukwekkend assortiment overzichtelijk gepresenteerd staat.

Videoschermen nemen de klant mee in het verhaal achter de noten. Op dit scherm wordt ook gemeld dat de klant voor vragen over allergenen zich kan wenden tot de medewerker.

De notenbar heeft drie secties van ongebrande naturel noten, gebrande gezouten noten en gebrande ongezouten noten. Naast de verse noten worden ook nog pindakaas, amandelpasta en cashewpasta uit eigen keuken en wat andere producten verkocht wat zeker van toegevoegde waarde is.

Nationale Competities

Na een spannende voorronde, alwaar de onderlinge verschillen erg klein waren, zijn op dinsdag 4 april jongstleden de 11 finalisten bekendgemaakt. De finalisten per categorie zijn vervolgens beoordeeld door een juryteam bestaande uit een oud ondernemer en een afgevaardigde van onafhankelijk instituut FoodBase uit Wageningen, een Chef-kok en een consumentenjury. Deze juryleden hadden geen input in de voorronde van de nationale competities.

Onderscheidend ondernemen

De finalisten werden beoordeeld op klantvriendelijkheid, klantgerichtheid, voedselveiligheid & hygiëne, winkeluitstraling en hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid en de netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hem als klant ten deel viel.

Uit de juryrapporten was duidelijk dat het niveau erg hoog was van alle finalisten en de resultaten erg dicht bij elkaar lagen. De jury was het dan ook unaniem eens dat juist de passie en uitmuntend vakmanschap onontbeerlijk zijn en onderscheidend vermogen zorgt dat ze tot de top in de branche van Nederland behoren.

Certificering Foodspecialiteitenwinkels

Deelname aan de Nationale Competities is exclusief voor winkels die de Certificering Foodspecialiteiten­winkels met goed gevolg hebben behaald. Dit certificeringsproces wordt in opdracht van Stichting Foodspecialiteiten Nederland uitgevoerd door onafhankelijk instituut FoodBase uit Wageningen. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne & voedselveiligheid, klantgericht­heid en klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een looptijd van 24 maanden dat start met een meting, na 12 maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd.

Organisatie

De Nationale Competities zijn een initiatief van Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 sep 2024: Wat staat er hoog op de agenda van de voedingsmiddelenindustrie?
22 sep Zuivelproducten en groenten dalen in prijs
22 sep Een derde Nederlanders kiest vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid
22 sep Berekening van Nutri-Score op de verpakking
22 sep Help risico's te beperken, geld te besparen en omzet te verhogen met ERP-software voor voedsel en dranken
22 sep Maak impact als Adviseur QA
21 sep Supermarkten klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen
21 sep Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies
21 sep Carrefour doet overname in Spanje
21 sep Aardappelen van PLUS standaard biologisch
21 sep VanDrie Group en F&F tekenen overeenkomst over samenwerking
21 sep De nieuwste concepten van Albert Heijn in Arnhem
21 sep IDC-perspectief: hoe Amalthea AI inzet om de opbrengsten en winstgevendheid te verbeteren
21 sep Wil jij, net zoals Johan, iedere dag impact maken in de foodsector?
20 sep BelgiĆ« moet vele miljoenen innen van multinationals na taksvonnis
20 sep Bietencampagne weer gestart
20 sep Jumbo wil naar 50 winkels in BelgiĆ«
20 sep BTW op groenten en fruit en suikerbelasting is aan het nieuwe kabinet
20 sep Gratis schoolmaaltijden blijven ook in 2024 beschikbaar
20 sep Hoe een ERP voor voedselproductie de 6 belangrijkste stappen in de productie van producten vergemakkelijkt
20 sep Schrikken klanten terug van groenten en fruit in bulk? (video)
19 sep Frankrijk en Duitsland willen krimpflatie verbieden
19 sep Nieuwe topstructuur FrieslandCampina
19 sep Kabinet reserveert 50 miljoen euro om de biologische markt te stimuleren
19 sep Voedselverspillingsgedrag veranderen met informatie over houdbaarheid op verpakkingen
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?