3D Voedsel printen: keuken van de toekomst

BREDA - Geprint voedsel? Het kan. Een speciale 3D printer kan al enige tijd een stuk chocolade produceren, net als een koekje. En in de toekomst fabriceert hij wellicht een complete lasagne. Kjeld van Bommel (TNO) smult van deze ontwikkelingen. Van Bommel staat als onderzoeker van TNO aan de wieg van de 3D voedselprinter.

Een 3D printer bouwt laag voor laag een product op. Dit gebeurt al jaren met een soort van plastic- of metaalpoeders. Waarom zou dat niet ook met Nesquik kunnen, dacht Van Bommel. Niet alleen lukte het om in 3D het eigen TNO-logo met cacaopoeder te printen, het smaakte nog goed ook “Het smaakte gewoon naar Nesquik”, herinnerde van Bommel zich.

Naast de technische snufjes heeft het 3D printen van voedsel ook grote maatschappelijke voordelen. Neem hierbij als voorbeeld ondervoeding bij bejaarden. Ouderen met kauw- en slikproblemen krijgen meestal gepureerd voedsel voorgeschoteld. Met een 3D printer kan je het gepureerde voedsel de vorm van het oorspronkelijke product teruggeven. Zo ziet een wortel er weer uit als een wortel en een sukadelap als een sukadelap – met het voordeel dat de substantie zacht en makkelijk te kauwen blijft.

De eerste 3D voedselprinter die op de markt kwam, was de chocoladeprinter. “Commercieel gezien was dit een goede start om het publiek aan het idee te laten wennen”, meent Van Bommel. “Een stuk chocolade groeit niet aan de boom. Het is dus geen eng idee dat dit uit een printer komt. Daarnaast is chocolade een geliefd, positief product.”

Bekijk hier hoe een 3D printer een gebakje maakt

Bron: TNO, bibliotheek.nl





Laatste nieuws