Vier toekomstscenario’s voor de Nederlandse voedingsindustrie

08-10 06:07 | bron: FoodPro Network

ROTTERDAM - In het rapport ‘Futures of food provision’ van PwC schetst het accountants- en advieskantoor vier mogelijke scenario’s voor de AgriFood industrie. Hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen: “ De Nederlandse AgriFood industrie staat er goed voor"

Het rapport werd gepubliceerd op de website van PricewaterhouseCoopers (PwC), een internationaal opererend accountants- en belastingadvies bedrijf.

Vraag en aanbod

Volgens het rapport van PwC zijn er drastische veranderingen in vraag en aanbod van voedingsmiddelen. “Aan de vraagzijde veranderen consumptiepatronen over de gehele wereld drastisch. Westerse eetgewoonten worden massaal in andere delen van de wereld overgenomen, terwijl tegelijk het dieet van welvarende consumenten zich steeds sneller vernieuwt”, legt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PwC, uit.

Velthuijsen meldt ook dat de aanbodkant beïnvloedt, wordt door onder meer technologische ontwikkelingen en dklimaatverandering. “De grote vraag is of de technologische ontwikkelingen gelijke tred kunnen houden met het tempo van de klimatologische uitdagingen”, aldus Velthuijsen.

Vier scenarios

Volgens Velthuijsen zijn er vier scenario’s waarmee de AgriFood-sector kan worden geconfronteerd. Dit zijn: 

  • Leading the diversified field: er is voldoende eten voor gehele wereld, en individualiserende wereldburgers kunnen hele verschillende eetpatronen ontwikkelen.

  • Food for all: de industrie is in staat voedselzekerheid voor de hele wereld te realiseren, maar eetgewoontes gaan sterk op elkaar lijken. Veel eenheidsvoedsel, schaal en standaardisatie.

  • Two-tier production: hele diverse eetpatronen, maar te weinig voor iedereen. Kloof tussen arm en rijk wordt duidelijk, alleen welgestelden kunnen het eetpatroon van hun keuze handhaven.

  • Renationalisation: grote verstoringen in de voedselvoorziening, met geregeld nijpende schaarste tot gevolg. Er ontstaan voedseltekorten en landen zullen zich genoodzaakt voelen beschermende maatregelen te nemen door bijvoorbeeld voedingsbedrijven tenationaliseren.

Nederlandse voedingsindustrie

De Nederlandse AgriFood industrie staat er volgens Velthuijs goed voor, kijkend naar deze scenario’s.

“Nederland heeft een sterke positie in de Europese en wereldwijde markt en loopt voorop qua efficiency en technologie. In Nederland werken overheid, kennisinstellingen en voedingsindustrie zelf als een heel goed functionerend cluster samen. Dat vergroot de effectiviteit enorm”, zo meldt Velthuijs. 

Bron: PwC





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
22 okt Thuisbezorgd.nl breidt online aanbod uit met gratis bezorging van Dunkin’ Donuts
22 okt Tien tips voor een succesvolle SIAL
22 okt Amazon heeft grote supermarktambities
22 okt Foodfotografie op locatie bij de klant
22 okt Handige schoonmaakoplossingen voor de voedingsindustrie: bereik optimale hygiëne en voorkom kruisbesmetting
19 okt Voedingsindustrie herstelt zich verder in 2018
19 okt Nestlé zet satellietwaarneming in om ontbossing voor productie palmolie tegen te gaan
19 okt EFSA: toegenomen verkoop van kant-en-klare voeding draagt bij aan de toename van listeriabesmettingen
19 okt Britse voedingsindustrie voelt gevolgen Brexit
19 okt Tesco opent discountsupermarktketen Jack’s die goedkoper moet worden dan Aldi en Lidl
19 okt Handen drogen is minstens zo belangrijk als handen wassen
18 okt Hak zet suikerreductie in appelmoes voort
18 okt Ondernemer Marcel Boekhoorn neemt HEMA over
18 okt Unilever noteert minder omzet in onrustig derde kwartaal
18 okt Tekort aan technici in voedingsindustrie
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?