Vier toekomstscenario’s voor de Nederlandse voedingsindustrie
bron: FoodPro Network
ROTTERDAM - In het rapport ‘Futures of food provision’ van PwC schetst het accountants- en advieskantoor vier mogelijke scenario’s voor de AgriFood industrie. Hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen: “ De Nederlandse AgriFood industrie staat er goed voor"
Het rapport werd gepubliceerd op de website van PricewaterhouseCoopers (PwC), een internationaal opererend accountants- en belastingadvies bedrijf.
Vraag en aanbod
Volgens het rapport van PwC zijn er drastische veranderingen in vraag en aanbod van voedingsmiddelen. “Aan de vraagzijde veranderen consumptiepatronen over de gehele wereld drastisch. Westerse eetgewoonten worden massaal in andere delen van de wereld overgenomen, terwijl tegelijk het dieet van welvarende consumenten zich steeds sneller vernieuwt”, legt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PwC, uit.
Velthuijsen meldt ook dat de aanbodkant beïnvloedt, wordt door onder meer technologische ontwikkelingen en dklimaatverandering. “De grote vraag is of de technologische ontwikkelingen gelijke tred kunnen houden met het tempo van de klimatologische uitdagingen”, aldus Velthuijsen.
Vier scenarios
Volgens Velthuijsen zijn er vier scenario’s waarmee de AgriFood-sector kan worden geconfronteerd. Dit zijn:
-
Leading the diversified field: er is voldoende eten voor gehele wereld, en individualiserende wereldburgers kunnen hele verschillende eetpatronen ontwikkelen.
-
Food for all: de industrie is in staat voedselzekerheid voor de hele wereld te realiseren, maar eetgewoontes gaan sterk op elkaar lijken. Veel eenheidsvoedsel, schaal en standaardisatie.
-
Two-tier production: hele diverse eetpatronen, maar te weinig voor iedereen. Kloof tussen arm en rijk wordt duidelijk, alleen welgestelden kunnen het eetpatroon van hun keuze handhaven.
-
Renationalisation: grote verstoringen in de voedselvoorziening, met geregeld nijpende schaarste tot gevolg. Er ontstaan voedseltekorten en landen zullen zich genoodzaakt voelen beschermende maatregelen te nemen door bijvoorbeeld voedingsbedrijven tenationaliseren.
Nederlandse voedingsindustrie
De Nederlandse AgriFood industrie staat er volgens Velthuijs goed voor, kijkend naar deze scenario’s.
“Nederland heeft een sterke positie in de Europese en wereldwijde markt en loopt voorop qua efficiency en technologie. In Nederland werken overheid, kennisinstellingen en voedingsindustrie zelf als een heel goed functionerend cluster samen. Dat vergroot de effectiviteit enorm”, zo meldt Velthuijs.
Bron: PwC
Laatste nieuws
-
28 mrt Jumbo gaat rode paprika, komkommer en bosui zonder plastic verpakking aanbieden
-
28 mrt Wouter Kolk stapt op bij Ahold Delhaize
-
28 mrt Tuinboon maakt chocola in Europa
-
28 mrt Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren
-
28 mrt Nederland grootste bierexporteur EU
-
28 mrt Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld
-
28 mrt Hogere prijzen stuwen verkopen maker Spa-mineraalwater
-
28 mrt Huishoudens gooien dagelijks wereldwijd miljard maaltijden weg
-
28 mrt 2024 Trendrapport voor de voedings- en drankensector
-
28 mrt Onderzoek naar omkopingsrisico’s bij organisaties
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan