Vier toekomstscenario’s voor de Nederlandse voedingsindustrie

11-06 06:09 | bron: FoodPro Network

ROTTERDAM - In het rapport ‘Futures of food provision’ van PwC schetst het accountants- en advieskantoor vier mogelijke scenario’s voor de AgriFood industrie. Hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen: “ De Nederlandse AgriFood industrie staat er goed voor"

Het rapport werd gepubliceerd op de website van PricewaterhouseCoopers (PwC), een internationaal opererend accountants- en belastingadvies bedrijf.

Vraag en aanbod

Volgens het rapport van PwC zijn er drastische veranderingen in vraag en aanbod van voedingsmiddelen. “Aan de vraagzijde veranderen consumptiepatronen over de gehele wereld drastisch. Westerse eetgewoonten worden massaal in andere delen van de wereld overgenomen, terwijl tegelijk het dieet van welvarende consumenten zich steeds sneller vernieuwt”, legt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PwC, uit.

Velthuijsen meldt ook dat de aanbodkant beïnvloedt, wordt door onder meer technologische ontwikkelingen en dklimaatverandering. “De grote vraag is of de technologische ontwikkelingen gelijke tred kunnen houden met het tempo van de klimatologische uitdagingen”, aldus Velthuijsen.

Vier scenarios

Volgens Velthuijsen zijn er vier scenario’s waarmee de AgriFood-sector kan worden geconfronteerd. Dit zijn: 

  • Leading the diversified field: er is voldoende eten voor gehele wereld, en individualiserende wereldburgers kunnen hele verschillende eetpatronen ontwikkelen.

  • Food for all: de industrie is in staat voedselzekerheid voor de hele wereld te realiseren, maar eetgewoontes gaan sterk op elkaar lijken. Veel eenheidsvoedsel, schaal en standaardisatie.

  • Two-tier production: hele diverse eetpatronen, maar te weinig voor iedereen. Kloof tussen arm en rijk wordt duidelijk, alleen welgestelden kunnen het eetpatroon van hun keuze handhaven.

  • Renationalisation: grote verstoringen in de voedselvoorziening, met geregeld nijpende schaarste tot gevolg. Er ontstaan voedseltekorten en landen zullen zich genoodzaakt voelen beschermende maatregelen te nemen door bijvoorbeeld voedingsbedrijven tenationaliseren.

Nederlandse voedingsindustrie

De Nederlandse AgriFood industrie staat er volgens Velthuijs goed voor, kijkend naar deze scenario’s.

“Nederland heeft een sterke positie in de Europese en wereldwijde markt en loopt voorop qua efficiency en technologie. In Nederland werken overheid, kennisinstellingen en voedingsindustrie zelf als een heel goed functionerend cluster samen. Dat vergroot de effectiviteit enorm”, zo meldt Velthuijs. 

Bron: PwC





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
20 jul Carrefour komt met personal shopper en levering binnen 1,5 uur
20 jul Nestlé snoeit verder in suiker, vet en zout
20 jul Deliveroo gaat samenwerken met sterrenchefs en test restaurantconcept
20 jul Als food merk overleven in Mexico
20 jul Expertisecentrum voor het Slagersambacht
20 jul 27 september: Allergenenbeheersing met VITAL
19 jul Kellogg's vermindert zout- en suikergehalte van ontbijtgranen
19 jul Omzet Unilever groeit minder hard dan verwacht
19 jul Greenyard: ‘We zetten alle mogelijke stappen om de listeriabesmetting op te lossen’
19 jul Biologische landbouw in Nederland neemt toe
19 jul Nederlandse bedrijven gebruiken vaker duurzame cacao
19 jul Nieuwe Europese wetgeving voor etikettering producten
19 jul Voedingsgiganten willen etikettering op basis van kleurcode en portiegrootte
19 jul 5 september: BRC Global Standard-Food Safety
18 jul FrieslandCampina eerste associate member Medical Nutrition International
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie