Sla telen op water: ‘Duurzame en stabiele productie’

AMERICA (LIMBURG) - Het Limburgse bedrijf Van Dijck Groenteproducties teelt sla op water. Met dit product speelt Van Dijck in op de vraag van de ‘nieuwe consument’ naar duurzame producten.

Het bedrijf richt zijn pijlen ook op duurzamere binnenteelt, in een nieuwe kas van 5 hectare in het glastuinbouwgebied Siberië binnen Greenport Venlo. In deze kas worden onder meer potjes met kropsla, trio-sla en paksoi op water geteeld.

“De planten groeien in goten, waar water met voedingsstoffen doorheen stroomt”, legt eigenaar Peter van Dijck uit. “De planten halen die voedingsstoffen via hun wortels uit het water. Omdat het een gesloten systeem betreft, vindt er geen verspilling van water plaats en hoeft er geen vervuild water buiten de kas worden geloosd. Zo hoeft de teler geen meststoffen te lozen in de natuur, zoals bij teelt buiten wel het geval is. Van Dijck: “Dat voorkomt verontreiniging van de natuur en een negatieve invloed op onder meer bijen.”

95% minder spuitmiddel

Het gesloten systeem houdt ziekteverwekkers zoveel mogelijk buiten. Daarnaast groeit er, in tegenstelling tot bij buitenteelt, geen onkruid rondom de gewassen. Dat vermindert het gebruik van spuitmiddel volgens Van Dijck met maar liefst 95 procent.

“Als je buiten teelt, moet je accepteren wat de natuur geeft, bijvoorbeeld veel regen of veel zon. Binnen kunnen we de teeltomstandigheden voor een groot deel sturen. Zo kunnen we met behulp van voeding de smaak van een gewas veranderen. Daarnaast kun je met LED-verlichting de plantengroei sturen.” Dat levert nieuwe variaties op, waarmee de teler zich kan onderscheiden. “Hier experimenteren we continu mee in een speciale testruimte.”





Laatste nieuws