Nederlanders gooien € 124 miljoen aan eten weg met Kerst

UTRECHT – Circa de helft van de Nederlanders koopt teveel eten in met kerst. Als gevolg daarvan wordt voor €124 miljoen aan eten weggegooid.

Aldus een berekening van stichting Natuur & Milieu naar aanleiding van een eigen onderzoek over Kerst vorig jaar. ‘De angst om tekort te komen is sterker dan de behoefte om geen voedsel en geld te verspillen,’ aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu op basis van onderzoek van Panelwizard in opdracht van de stichting en de Rabobank.

Koek: ’14 procent voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. ‘Kerst is een feest van bezinning. Begrijpelijk dat veel Nederlanders zich schuldiger voelen over verspilling dan gedurende de rest van het jaar. Met onze verspillingstips en het recept voor het restdiner kun je langer doen met je kerstdiner.’

Toch heeft 77% van de Nederlanders hekel aan voedselverspilling

Circa 77% van de Nederlanders heeft een hekel aan voedselverspilling, aldus eerder onderzoek van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Motivaction.

Een prijs, waarin milieubelasting is meegerekend, helpt volgens stichting Natuur & Mileu tegen voedselverspilling. ‘Als voedsel twee keer zo duur zou zijn, zou een kwart van de Nederlanders niets meer weggooien. Veel Nederlanders vinden voedselverspilling daarnaast zonde van het geld. Tijd om bewuster in te kopen en beter om te gaan met restjes,’ besluit Koek.

Onderzoek

Het onderzoek is online uitgevoerd onder een representatieve groep van 803 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie.

Bron: Stichting Natuur & Milieu





Laatste nieuws