Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?

EINDHOVEN - De levensmiddelen- en drankenindustrie zijn enkele grootverbruikers van koolzuurgas of CO2. In de productiecyclus ontstaat bij het verdampen van het vloeibare koolzuurgas koude-energie , die vaak ongebruikt aan de omgeving wordt afgestaan.

Waar wordt gasvormige CO2 onder andere voor gebruikt ?

- Drankenindustrie

Co2 lost makkelijk op in water en geeft de typische frisse smaak en sprankeling.

- Glastuinbouw

CO2 wordt opgenomen door de planten en bevordert groei van de vrucht of bloem.

- Chemie

CO2 wordt vaak gebruikt voor pH –regeling of kalkoplossend product ipv minerale zuren

Productie, opslag en gebruik van gasvormige CO2

CO2 wordt als bijproduct gerecupereerd uit petrochemische productieprocessen (meststoffenproductie) – fermentatieprocessen (bioethanol productie) en wordt gerecupereerd uit natuurlijke waterbronnen.

Na winning van de CO2 wordt het gas onder-worpen aan verschillende reinigingsprocessen en uiteindelijk naar diepgekoelde vloeibare CO2 omgezet om efficiënt te kunnen stockeren en distribueren. Dit gebeurd in thermisch geïsoleerde tanks of in speciale tanks met een specifieke druk/temperatuursverhouding.

In de meeste productieprocessen dient de diepgekoelde vloeistof (-18°C bij 20 bar  druk) weer omgezet te worden naar de gasvorm voor een efficiënt gebruik van het koolzuurgas. Bij het verdampen ontstaat koude-energie die tot voor kort niet gerecupereerd werd . Een nieuw concept ontwikkeld door Air  Liquide in de Benelux en reeds bij 5 klanten geïmplementeerd.

Recyclen van koude-energie

De vloeibare CO2 wordt over een speciaal ontworpen warmtewisselaar gestuurd om enerzijds te kunnen opwarmen  en te verdampen en anderzijds een te koelen medium afkoelt. Het te koelen medium kan water of een glycolwater mengsel zijn die in de gebruikelijke koelsystemen ingezet worden. 100 kg/u CO2 verdamping => 10kW koelingcapaciteit.

Het concept kan op vele plaatsen binnen de bedrijven geïntegreerd worden , met efficiëntie verhoging en meerwaarde te creëren in concurrentiestrijd. Kan overal ingezet worden waar grote volumes van diepgekoelde vloeibare gassen  in gasvorm dienen gebruikt te worden, dus ook bvb. Van vloeibare stikstof (-196°C).

Meerwaarde van de “Eco-chiller” voor de voedingindustrie

Besparingen

Ø  Geen elektriciteitskosten

Ø  Beperkte vloerruimte

Ø  Optie om de koude-energie te recupereren

Duurzaamheid

Ø  Het gebruik van beschikbare energie ter plaatse

Ø Verlaagde CO2 footprint

Peace of mind

Ø  Geen investeringen

Ø  Air Liquide zorgt van A tot Z voor de uitvoering

Ø  Integratie van be-trouwbare toestellen met weinig risico op shutdown

Ø  Meerdere modules wereldwijd actief, waaronder reeds 5 in de Benelux

Door: Piet de Caluwé – Air Liquide





Laatste nieuws