Europees Parlement wil voedselverspilling voor 2030 halveren

14-11 08:05 | bron: FoodPro Network

BRUSSEL - In Europa verspillen we jaarlijks 88 miljoen ton aan voeding. Het Europees Parlement heeft een aantal maatregelen ingesteld om deze jaarlijkse voedselverspilling te halveren voor 2030.

Houdbaarheidsaanduidingen

Het Europees Parlement wil deze doelstellingen halen door de consument de houdbaarheidsaanduidingen op verpakkingen beter te laten begrijpen en door voedseldonaties belastingvrij te maken.

Het Europees Parlement laat weten dat consumenten veel voedingsmiddelen weggooien, omdat zij de verpakkingstermen niet goed begrijpen. Nationale autoriteiten zullen, bij de nieuwe maatregelen, worden gevraagd om consumenten beter te informeren over de ‘tenminste houdbaar tot’ en de ‘tenminste goed tot’ termen.

Voedseldonaties

Bovendien vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om wijzigingen aan te brengen in de BTW-richtlijnen, zodat voedseldonaties voortaan belastingvrij kunnen worden uitgevoerd.

“Met het gemeenschappelijke btw-stelsel moeten we belastingvrijstellingen kunnen regelen. Een vorm van ‘barmhartige Samaritaan’-wetgeving op Europees niveau kan leiden tot grotere hoeveelheden voedseldonaties en de voedselverspilling te verminderen,” aldus Europarlementariër Biljana Borzan, lid van de Kroatische sociaaldemocratische partij.

Eerste resultaten voor 2025

Het Europees parlement wil dat de EU-landen de voedselverspilling voor 2025 met dertig procent reduceren en met vijftig procent voor 2030. Dit zal bovendien bijdragen aan de verpakkingsverspillingsdoelstelling die het Europees Parlement in maart al naar buiten bracht.



Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
20 nov Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf
20 nov FNV opnieuw in gesprek met Unilever over Unox
20 nov Grote verschillen tussen visspeciaalzaken in Nederland en Vlaanderen
20 nov Waarom Lidl zijn medewerkers nu zelfs in GTST werft
20 nov 4 december: Preventive Controls Qualified Individual For Human Food
17 nov Delhaize geeft zeven miljoen maaltijden weg
17 nov Walmart boert goed
17 nov NVWA waarschuwt voor couscous in verband met glutenintolerantie
17 nov Slechts 4 op de 10 kinderen eten genoeg groente en fruit
17 nov Quorn Foods: ‘Omzetgroei door meer flexitariërs’
17 nov On-the-go is on the rise
17 nov 30 november: Toegepaste Microbiologie voor Foodmanagers
16 nov Mogelijk nieuwe Jumbo Foodmarkt in Naaldwijk
16 nov CEO Bernard Deryckere verlaat Alpro
16 nov Laatste topman V&D wordt directeur bij supermarktbedrijf SPAR
Poll
Binnen 10 jaar is de kassaloze supermarkt de standaard
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie