Europees Parlement wil voedselverspilling voor 2030 halveren

14-11 08:05 | bron: FoodPro Network

BRUSSEL - In Europa verspillen we jaarlijks 88 miljoen ton aan voeding. Het Europees Parlement heeft een aantal maatregelen ingesteld om deze jaarlijkse voedselverspilling te halveren voor 2030.

Houdbaarheidsaanduidingen

Het Europees Parlement wil deze doelstellingen halen door de consument de houdbaarheidsaanduidingen op verpakkingen beter te laten begrijpen en door voedseldonaties belastingvrij te maken.

Het Europees Parlement laat weten dat consumenten veel voedingsmiddelen weggooien, omdat zij de verpakkingstermen niet goed begrijpen. Nationale autoriteiten zullen, bij de nieuwe maatregelen, worden gevraagd om consumenten beter te informeren over de ‘tenminste houdbaar tot’ en de ‘tenminste goed tot’ termen.

Voedseldonaties

Bovendien vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om wijzigingen aan te brengen in de BTW-richtlijnen, zodat voedseldonaties voortaan belastingvrij kunnen worden uitgevoerd.

“Met het gemeenschappelijke btw-stelsel moeten we belastingvrijstellingen kunnen regelen. Een vorm van ‘barmhartige Samaritaan’-wetgeving op Europees niveau kan leiden tot grotere hoeveelheden voedseldonaties en de voedselverspilling te verminderen,” aldus Europarlementariër Biljana Borzan, lid van de Kroatische sociaaldemocratische partij.

Eerste resultaten voor 2025

Het Europees parlement wil dat de EU-landen de voedselverspilling voor 2025 met dertig procent reduceren en met vijftig procent voor 2030. Dit zal bovendien bijdragen aan de verpakkingsverspillingsdoelstelling die het Europees Parlement in maart al naar buiten bracht.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
22 okt Thuisbezorgd.nl breidt online aanbod uit met gratis bezorging van Dunkin’ Donuts
22 okt Tien tips voor een succesvolle SIAL
22 okt Amazon heeft grote supermarktambities
22 okt Foodfotografie op locatie bij de klant
22 okt Handige schoonmaakoplossingen voor de voedingsindustrie: bereik optimale hygiëne en voorkom kruisbesmetting
19 okt Voedingsindustrie herstelt zich verder in 2018
19 okt Nestlé zet satellietwaarneming in om ontbossing voor productie palmolie tegen te gaan
19 okt EFSA: toegenomen verkoop van kant-en-klare voeding draagt bij aan de toename van listeriabesmettingen
19 okt Britse voedingsindustrie voelt gevolgen Brexit
19 okt Tesco opent discountsupermarktketen Jack’s die goedkoper moet worden dan Aldi en Lidl
19 okt Handen drogen is minstens zo belangrijk als handen wassen
18 okt Hak zet suikerreductie in appelmoes voort
18 okt Ondernemer Marcel Boekhoorn neemt HEMA over
18 okt Unilever noteert minder omzet in onrustig derde kwartaal
18 okt Tekort aan technici in voedingsindustrie
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?