Europees Parlement wil voedselverspilling voor 2030 halveren

BRUSSEL - In Europa verspillen we jaarlijks 88 miljoen ton aan voeding. Het Europees Parlement heeft een aantal maatregelen ingesteld om deze jaarlijkse voedselverspilling te halveren voor 2030.

Houdbaarheidsaanduidingen

Het Europees Parlement wil deze doelstellingen halen door de consument de houdbaarheidsaanduidingen op verpakkingen beter te laten begrijpen en door voedseldonaties belastingvrij te maken.

Het Europees Parlement laat weten dat consumenten veel voedingsmiddelen weggooien, omdat zij de verpakkingstermen niet goed begrijpen. Nationale autoriteiten zullen, bij de nieuwe maatregelen, worden gevraagd om consumenten beter te informeren over de ‘tenminste houdbaar tot’ en de ‘tenminste goed tot’ termen.

Voedseldonaties

Bovendien vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om wijzigingen aan te brengen in de BTW-richtlijnen, zodat voedseldonaties voortaan belastingvrij kunnen worden uitgevoerd.

“Met het gemeenschappelijke btw-stelsel moeten we belastingvrijstellingen kunnen regelen. Een vorm van ‘barmhartige Samaritaan’-wetgeving op Europees niveau kan leiden tot grotere hoeveelheden voedseldonaties en de voedselverspilling te verminderen,” aldus Europarlementariër Biljana Borzan, lid van de Kroatische sociaaldemocratische partij.

Eerste resultaten voor 2025

Het Europees parlement wil dat de EU-landen de voedselverspilling voor 2025 met dertig procent reduceren en met vijftig procent voor 2030. Dit zal bovendien bijdragen aan de verpakkingsverspillingsdoelstelling die het Europees Parlement in maart al naar buiten bracht.





Laatste nieuws