Europees Parlement wil voedselverspilling voor 2030 halveren

14-11 08:05 | bron: FoodPro Network

BRUSSEL - In Europa verspillen we jaarlijks 88 miljoen ton aan voeding. Het Europees Parlement heeft een aantal maatregelen ingesteld om deze jaarlijkse voedselverspilling te halveren voor 2030.

Houdbaarheidsaanduidingen

Het Europees Parlement wil deze doelstellingen halen door de consument de houdbaarheidsaanduidingen op verpakkingen beter te laten begrijpen en door voedseldonaties belastingvrij te maken.

Het Europees Parlement laat weten dat consumenten veel voedingsmiddelen weggooien, omdat zij de verpakkingstermen niet goed begrijpen. Nationale autoriteiten zullen, bij de nieuwe maatregelen, worden gevraagd om consumenten beter te informeren over de ‘tenminste houdbaar tot’ en de ‘tenminste goed tot’ termen.

Voedseldonaties

Bovendien vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om wijzigingen aan te brengen in de BTW-richtlijnen, zodat voedseldonaties voortaan belastingvrij kunnen worden uitgevoerd.

“Met het gemeenschappelijke btw-stelsel moeten we belastingvrijstellingen kunnen regelen. Een vorm van ‘barmhartige Samaritaan’-wetgeving op Europees niveau kan leiden tot grotere hoeveelheden voedseldonaties en de voedselverspilling te verminderen,” aldus Europarlementariër Biljana Borzan, lid van de Kroatische sociaaldemocratische partij.

Eerste resultaten voor 2025

Het Europees parlement wil dat de EU-landen de voedselverspilling voor 2025 met dertig procent reduceren en met vijftig procent voor 2030. Dit zal bovendien bijdragen aan de verpakkingsverspillingsdoelstelling die het Europees Parlement in maart al naar buiten bracht.



Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
19 jan Lidl schroeft zijn Amerikaanse ambities wat terug
19 jan Bonden en Unilever komen tot akkoord loonsverhoging in nieuwe cao
19 jan Gates en Branson investeren in laboratorium vlees
19 jan 25 januari: BRC Global Standard-Food Safety
18 jan Groeitempo van Carrefour zwakt af
18 jan 'Grote voedingsproducenten nog ondermaats in duurzaam inkopen'. Unilever, Ahold, Danone, Coca-Cola en Ferrero presteren wel goed
18 jan Hak zet suikerreductie in appelmoes voort
18 jan Workshop: Social Media in de voedingsindustrie
17 jan RIKILT krijgt er belangrijke Europese taak voor voedselveiligheid bij
17 jan Nestlé verkoopt Amerikaanse snoeptak aan Nutella-maker Ferrero
17 jan Mocca d’Or gaat nieuwe marktsegmenten betreden
17 jan AB InBev zoekt expansie in Australië
17 jan Barbell Butcher’s Beef Jerky nice to meat you!
17 jan Bekijk de recalls in de voedingsindustrie (EU)
16 jan Slechts 4 op de 10 kinderen eten genoeg groente en fruit
Poll
Binnen 10 jaar is de kassaloze supermarkt de standaard
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie