Europees Parlement wil voedselverspilling voor 2030 halveren

14-11 08:05 | bron: FoodPro Network

BRUSSEL - In Europa verspillen we jaarlijks 88 miljoen ton aan voeding. Het Europees Parlement heeft een aantal maatregelen ingesteld om deze jaarlijkse voedselverspilling te halveren voor 2030.

Houdbaarheidsaanduidingen

Het Europees Parlement wil deze doelstellingen halen door de consument de houdbaarheidsaanduidingen op verpakkingen beter te laten begrijpen en door voedseldonaties belastingvrij te maken.

Het Europees Parlement laat weten dat consumenten veel voedingsmiddelen weggooien, omdat zij de verpakkingstermen niet goed begrijpen. Nationale autoriteiten zullen, bij de nieuwe maatregelen, worden gevraagd om consumenten beter te informeren over de ‘tenminste houdbaar tot’ en de ‘tenminste goed tot’ termen.

Voedseldonaties

Bovendien vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om wijzigingen aan te brengen in de BTW-richtlijnen, zodat voedseldonaties voortaan belastingvrij kunnen worden uitgevoerd.

“Met het gemeenschappelijke btw-stelsel moeten we belastingvrijstellingen kunnen regelen. Een vorm van ‘barmhartige Samaritaan’-wetgeving op Europees niveau kan leiden tot grotere hoeveelheden voedseldonaties en de voedselverspilling te verminderen,” aldus Europarlementariër Biljana Borzan, lid van de Kroatische sociaaldemocratische partij.

Eerste resultaten voor 2025

Het Europees parlement wil dat de EU-landen de voedselverspilling voor 2025 met dertig procent reduceren en met vijftig procent voor 2030. Dit zal bovendien bijdragen aan de verpakkingsverspillingsdoelstelling die het Europees Parlement in maart al naar buiten bracht.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
20 jul Carrefour komt met personal shopper en levering binnen 1,5 uur
20 jul Nestlé snoeit verder in suiker, vet en zout
20 jul Deliveroo gaat samenwerken met sterrenchefs en test restaurantconcept
20 jul Als food merk overleven in Mexico
20 jul Expertisecentrum voor het Slagersambacht
20 jul 27 september: Allergenenbeheersing met VITAL
19 jul Kellogg's vermindert zout- en suikergehalte van ontbijtgranen
19 jul Omzet Unilever groeit minder hard dan verwacht
19 jul Greenyard: ‘We zetten alle mogelijke stappen om de listeriabesmetting op te lossen’
19 jul Biologische landbouw in Nederland neemt toe
19 jul Nederlandse bedrijven gebruiken vaker duurzame cacao
19 jul Nieuwe Europese wetgeving voor etikettering producten
19 jul Voedingsgiganten willen etikettering op basis van kleurcode en portiegrootte
19 jul 5 september: BRC Global Standard-Food Safety
18 jul FrieslandCampina eerste associate member Medical Nutrition International
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie