KPMG: 'Brexit bedreigt breakfast'

LONDEN - Door de mogelijke harde Brexit wordt het klassieke Engels ontbijt tot wel 13 procent duurder.

Aldus cijfers van KPMG UK. Als het Verenigd Koninkrijk voor een zogenoemde 'hard brexit' kiest, vervallen alle bestaande handelsakkoorden. Dit betekent dat de kosten voor geïmporteerde goederen omhoog gaan.

Het klassieke English breakfast bestaat voornamelijk uit bacon, bonen, eieren, bonen in tomatensaus, worstjes, brood en sinaasappelsap. Met name de prijs van worstjes gaat flink omhoog, net als boter, bacon en sinaasappelsap. Melk, eieren en brood komen momenteel vooral van Britse bodem, dus die producten blijven qua prijs gelijk.

"De Britse consument is gewend geraakt aan een continue beschikbaarheid van seizoensproducten tegen flinke kortingen. Het is logisch dat veel consumenten geen rekening hebben gehouden met de flinke impact die grenstarieven bij een harde Brexit hebben op prijzen. Maar gezien de steeds kleinere marges die supermarkten op hun producten hebben, is het onwaarschijnlijk dat winkeliers de prijzen laag zullen kunnen houden", aldus Paul Martin, hoofd retail bij KPMG UK.

Bron: KPMG, The Guardian.





Laatste nieuws