Fipronil-onderzoek kabinet nog dit jaar gereed

DEN HAAG - Het kabinet hoopt het onderzoek naar de besmetting van eieren met fipronil voor het einde van dit jaar af te ronden.

Aldus minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Het Nederlandse bedrijf Chickfriend voegde fipronil toe aan een middel om bloedluizen in pluimveestallen te bestrijden, maar dat is verboden. Door de toevoeging van fipronil blokkeerde de NVWA de eieren van circa 200 pluimveebedrijven.

De NVWA heeft inmiddels niet alleen eieren, maar ook producten waarin eieren zijn verwerkt getest op fipronil. Deze hoeveelheid was zo laag dat er geen risico was voor de volksgezondheid, aldus Schippers en Van Dam.

De tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vorig jaar november al waarschuwde over het gebruik van de giftige stof fipronil in de pluimveesector wees destijds expliciet naar Chickfriend, aldus Schippers in haar brief aan de Kamer. Het onderzoeksteam moet ophelderen waarom de NVWA niet meteen op de melding van een paar maanden eerder stuitte.





Laatste nieuws