'70 procent van supermarkt-assortiment is sterk bewerkt voedsel'

26-09 06:05 | bron: FoodPro Network

AMSTERDAM - Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat een groot deel van het verkochte voedsel in supermarkten bestaat uit zogenaamde ultra-processed foods, sterk bewerkt fabrieksvoedsel. De voedselwaakhond selecteerde bij Jumbo, Lidl en Albert Heijn 651 voedingsproducten met een aselecte steekproef.

De producten werden ingedeeld in vier categorieën, die aangeven in welke mate de producten bewerkt zijn. Vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel. bewerkte ingrediënten, bewerkt voedsel en sterk bewerkt voedsel.

Liefst 459 van de onderzochte producten bleek tot de laatst genoemde categorie te behoren. Circa 70,5 procent.  Ongeveer 16 procent is vers onbewerkt of licht bewerkt en 3 procent behoort tot de categorie "bewerkt ingrediënt". Zo'n 10 procent werd gekenmerkt als "bewerkt voedsel".

Suiker, vet en zout

In het sterk bewerkte fabrieksvoedsel zit vaak veel suiker, vet en zout. Uit het Foodwatch-onderzoek blijkt dan ook dat aan 76 procent van deze producten suiker is toegevoegd. Aan 60 procent van het fabrieksvoedsel is zout toegevoegd en 93 procent bevat suiker en/of zout.

Ultra-processed foods

Sterk bewerkt fabrieksvoedsel worden ook wel ultra-processed foods genoemd."Ongezonde ultra-processed foods domineren de supermarktschappen, met vergaande gevolgen voor de volksgezondheid", luidt de reactie van de voedselwaakhond. "Zo komen er in Nederland wekelijks 1.200 nieuwe patiënten met diabetes type 2 (suikerziekte) bij."

"Dit toont de noodzaak aan van een actief voedselbeleid van overheidswege. Denk bijvoorbeeld aan een lagere belasting op verse groente en fruit ten opzichte van junkfood, wettelijke maatregelen tegen kindermarketing van junkfood en dwingende maatregelen tegen misleidende etiketten."

Bron: Foodwatch, *onderzoek zomer 2017





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
18 okt Hak zet suikerreductie in appelmoes voort
18 okt Ondernemer Marcel Boekhoorn neemt HEMA over
18 okt Unilever noteert minder omzet in onrustig derde kwartaal
18 okt Tekort aan technici in voedingsindustrie
18 okt Niet de bitcoin, maar supermarkten in trek bij beleggers
18 okt Industrial Auctions organiseert veilingen in 6 verschillende landen in oktober
18 okt Hoe overleeft u een onaangekondigde audit? 5 praktische tips voor continue voedselveiligheid
17 okt Mercadona, ondanks jaren negentig website, online de grootste supermarkt van Spanje
17 okt Danone verkoopt minder babyvoeding
17 okt Unilever wil in gesprek met aandeelhouders
17 okt Belgische voedingsindustrie blijft suikers en vetten reduceren
17 okt Colruyt: duurzame quinoa voeding van de toekomst
17 okt Scherpere EU voedselcontroles: zijn dit voldoende maatregelen?
17 okt Industry 4.0 en Digitize Packaging door velen bekeken tijdens Empack Brussel 2018 (video)
16 okt NestlĂ© test gepersonaliseerde voeding op basis van Instagramfoto's
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie