Powerfood voor senioren nog te weinig in de supermarkt

29-12 08:05 | bron: FoodPro Network

ANTWERPEN - Uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat 1 op de 3 65-plussers die nog thuis wonen ondervoed zijn of een risico op ondervoeding lopen. Hiervoor zijn al speciaal verrijkte 'Powerfoods' ontwikkeld, maar deze vinden maar mondjesmaat de weg naar de supermarkt.

Ondervoeding groot probleem

“Ondervoeding is een groot probleem bij senioren”, aldus onderzoekster Lien Van den Broeck tegen De Standaard. Van den Broeck werkte mee aan het onderzoek dat de West-Vlaamse hogeschool Vives de afgelopen twee jaar heeft gevoerd in samenwerking met onder meer de KU Leuven. “Als je ouder wordt, vermindert je eetlust. Dus krijg je maar kleinere porties binnen. Toch heb je evenveel nood aan proteïnen en vezels als een jongere volwassene.”

Powerfoods

Een oplossing voor de ondervoeding van ouderen zijn de zogenaamde powerfoods: voeding die is verrijkt met extra eiwitten en vezels. Op deze manier bieden kleinere porties toch voldoende voedingsstoffen. Die voeding is echter nauweljks of niet te vinden in de supermarkt, omdat er te weinig vraag naar is. Grootste oorzaak hiervan is dat ouderen zelf niet inzien dat er een probleem is. De onderzoekers zeggen dan ook dat er dringend behoefte is aan een bewustmakingscampagne.

Fortifed en Huuskes

De Nederlandse fabrikanten Fortified en Huuskes (met onder andere het merk Chef Vitaal) hebben al een vrij uitgebreid assortiment kant-en-klaarmaaltijden gericht op ouderen, maar deze zijn dus nog altijd niet te vinden in de supermarkt.

Bij de maaltijden worden vitamines, eiwitten en andere stoffen via een extra smaakloos laagje toegevoegd. Deze worden bij het opwarmen opgenomen door het gerecht.

Update: 29-12





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
20 jul Carrefour komt met personal shopper en levering binnen 1,5 uur
20 jul Nestlé snoeit verder in suiker, vet en zout
20 jul Deliveroo gaat samenwerken met sterrenchefs en test restaurantconcept
20 jul Als food merk overleven in Mexico
20 jul Expertisecentrum voor het Slagersambacht
20 jul 27 september: Allergenenbeheersing met VITAL
19 jul Kellogg's vermindert zout- en suikergehalte van ontbijtgranen
19 jul Omzet Unilever groeit minder hard dan verwacht
19 jul Greenyard: ‘We zetten alle mogelijke stappen om de listeriabesmetting op te lossen’
19 jul Biologische landbouw in Nederland neemt toe
19 jul Nederlandse bedrijven gebruiken vaker duurzame cacao
19 jul Nieuwe Europese wetgeving voor etikettering producten
19 jul Voedingsgiganten willen etikettering op basis van kleurcode en portiegrootte
19 jul 5 september: BRC Global Standard-Food Safety
18 jul FrieslandCampina eerste associate member Medical Nutrition International
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie