Europarlementariërs willen volledig verbod op glyfosaat

BRUSSEL - De commissie milieu en volksgezondheid van het Europees Parlement (EP) wil een verbod op het gebruik van glyfosaat eind 2020. Bovendien pleiten de Europarlementariërs voor een transparante risicobeoordeling van de veiligheid van glyfosaat.

De Europarlementariërs willen dat het huishoudelijk gebruik van glyfosaat per direct wordt verboden. Daarnaast moet het gebruik van de herbicide in de landbouw moet voor 15 december 2020 verboden worden.Voor nu moet het gebruik van de herbicide in de landbouw aan banden worden gelegd wanneer er goedwerkende biologische alternatieven zijn, aldus de Europarlementariërs.

De Europarlementariërs zijn hiermee tegen het voorstel van de Europese commissie (EC) om de licentie van de herbicide te verlengen met tien jaar. Van de commissieleden stemden 39 leden voor, en negen leden tegen het verbod. Tien leden stemden neutraal.

Professor Chris Portier, gespecialiseerd in kankerverwekkende stoffen aan de Universiteit van Maastricht, vertelt tegen de Standaard dat er veel ‘nadelige’ wetenschappelijke studies over glyfosaat zijn.

De EU-lidstaten zullen 25 oktober stemmen over het voorstel van de EC om het gebruik van glyfosaat te verlengen.





Laatste nieuws