THT

THT staat voor 'tenminste houdbaar tot'. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Tot en met de vermelde datum garandeert de fabrikant een smaakvol en veilig product, mits het bewaard wordt volgens de informatie op het etiket. Na de THT-datum gaat de kwaliteit mogelijk achteruit, maar je kunt het vaak nog wel eten.

 

Voor producten die je ongekoeld kunt bewaren, is de THT-datum voornamelijk gebaseerd op de kwaliteitseisen aan het product. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. Deze producten kunnen vaak nog prima gegeten worden na de THT-datum. Aanbevolen wordt om het zelf te beoordelen door te kijken, ruiken en proeven.

 

Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet nog wel worden verkocht en gebruikt. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.

Er zijn ook producten met een THT-datum die je gekoeld moeten bewaren. Vaak zijn dit bederfelijke producten. Denk aan vleeswaren, eieren, kaas en melk. Voor deze producten geldt de THT-datum wel als uiterste houdbaarheidsdatum.

 

TGT-datum

 

TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekmakers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien.

 

Bewaarinstructie bij TGT-datum

 

Bij de TGT-datum moet er ook een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast en stel de temperatuur van de koelkast in tussen de 4 en 7 °C, liefst in de buurt van de 4 °C. Eet nooit producten na de TGT-datum. Producten met een verlopen TGT-datum mogen niet meer worden verkocht.

 

Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente (ook aardappelen) en vers fruit, niet geschild of gesneden, wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer, vers brood en banket wat op dezelfde dag gegeten wordt, azijn, keukenzout, suiker, snoep en kauwgom.

 

Veel bedrijven in de voedingsindustrie worstelen met THT problematiek. Ze zijn op zoek naar mogelijkheden deze te verlengen, werken met garantie THT’s en systemen om volledig FIFO te werken om zodoende bederf tegen te gaan. Dit is voor veel bedrijven nog steeds een grote kostenpost.

 

Hoe gaat u binnen uw bedrijf om met THT? En waar ziet u mogelijkheden?

Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?