Transport

Voordat eten en drinken in de winkel ligt, zijn de grondstoffen, ingrediënten en eindproducten vaak al diverse keren getransporteerd. De volgende ontwikkelingen zorgen ervoor dat het transport steeds meer toeneemt.

 

Veranderde opvatting over distributie

 

Winkels, groothandels en fabrieken hebben geen magazijnen meer, maar distributiecentra, omdat opslag duur is en ten koste gaat van de houdbaarheid. Tegenwoordig is alles ingericht op zogenaamde ‘just in time’-levering, waarbij alleen datgene wordt gemaakt en geleverd waarnaar op dat moment vraag is. Dit zorgt voor extra transport.

 

Globalisering

 

Van over de hele wereld is voedsel te koop. Internationale ontwikkelingen maken het mogelijk gebruik te maken van goedkope grondstoffen en goedkope productiefactoren uit het buitenland. De regionale zelfvoorziening die ons land van oudsher had, is hiermee verleden tijd. Zo worden garnalen uit de Noordzee nu bijvoorbeeld gepeld in Marokko en verschuift de graanteelt van Nederland naar bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en de VS.

 

Transportmogelijkheden ontwikkelen zich en blijven relatief goedkoop

 

Snelle transportmiddelen en ontwikkelingen in de koeltechniek, maken het mogelijk dat exotische producten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Ook vliegverkeer wordt steeds meer gebruikt voor het vervoer van levensmiddelen. Voor bederfelijke ingrediënten en producten is de snelheid van een vliegtuig een uitkomst. Op die manier is het mogelijk in januari een doosje bramen te kopen dat is ingevlogen uit Mexico. Fruit komt vanuit de hele wereld, waardoor seizoenen van uiteenlopende gebieden op elkaar aansluiten.

 

Toenemende welvaart

 

Door de toenemende welvaart (ondanks de crisis) raakt de consument er steeds meer aan gewend om het hele jaar door alles te kunnen kopen, ook de meest exotische producten. Daarnaast hebben door de invloed van nieuwe bevolkingsgroepen die zich in Nederland hebben gevestigd een voorkeur voor bepaalde producten gekregen die niet in ons land geproduceerd worden, zoals rijst, exotisch fruit, maïs en producten van harde tarwe.

 

Veiligheid

 

Transport kan de verspreiding van ziektekiemen in de hand werken, zowel bij mensen als bij dieren. Voorbeelden zijn dierziektes zoals varkenspest en vogelgriep. En als gevolg van internationale transporten van veevoedergrondstoffen en levensmiddeleningrediënten kunnen mensen bijvoorbeeld met steeds nieuwe typen salmonella worden geconfronteerd.

 

Hoe kijkt uw organisatie naar Transport? Waar valt er verder te optimaliseren?

Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?