Nieuwe detectietechnologie ontwikkeld voor antibiotica in vlees

bron: FoodPro Network
Onderzoekers van Wageningen Food Safety Research hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze snel de nieren van geslachte runderen kunnen onderzoeken waardoor ze binnen een paar minuten weten of het dier recent antibiotica kreeg toegediend en welk middel het daarbij in dat geval betrof. De onderzoekers zien het als een eerste stap om controle op antibiotica in weefsels van slachtdieren te vereenvoudigen.
De onderzoekers maken gebruik van kleine metalen strips van circa 5 centimeter lang met een coating op het oppervlak. Die steken ze in een nier van een geslacht rund om niervocht uit het weefsel te nemen. Vervolgens gaat het monster direct in een prototype aansluiting van een massaspectrometer, waarmee binnen één minuut de aanwezigheid van antibiotica in het weefsel wordt gemeten.
Om de techniek in praktijkomstandigheden toe te passen is nog wel verfijning nodig, met name om ook goed te kunnen bepalen hoeveel van elke stof aanwezig is.
Laatste nieuws
-
20 jun Campbell Soup geeft een pittige twist aan soepen
-
20 jun Nederlandse vlees- en zuivelvervangers zijn wereldwijd meest gezond
-
20 jun Whitepaper: Food Safety Culture
-
20 jun Beter houdbaarheidsbeheer in de sector van verse kant-en-klaar maaltijden
-
19 jun Bestuur Arla en DMK stemmen in met fusie
-
19 jun Unilever overweegt Brits snacksmerk te verkopen
-
19 jun Europese Commissie kijkt naar marktmacht chocoladefabrikant Mars volgens Reuters
-
19 jun Duurdere chocolade leidt tot hogere voedselprijzen in VK
-
19 jun Fonterra wil in Studholme hoogwaardige eiwitten gaan produceren
-
19 jun Nestlé wil sneller groeien via reclame en marketing
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan